Κορονοϊός Οικονομία Ευρώπη:Την επιχειρηματολογία των χωρών που αντιτίθενται στο κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, το περίφημο «κορωνο-ομόλογο» εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων. Να σημειωθεί ότι η Αυστρία μαζί με την Γερμανία, την Ολλανδία και η Φινλανδία ήταν οι χώρες που στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αρνήθηκαν το ομόλογο προκρίνοντας την λύση της χρηματοδότησης χωρών μέσω πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

(Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γκέρνοτ Μπλιούμελ)

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, «δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη προηγούμενων κρίσεων, διότι διαφορετικά απειλεί αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού η επόμενη κρίση χρέους». Αντίθετα ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ παρέπεμψε στην λύση της αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τονίζοντας ότι «υπάρχει αρκετό χρήμα». Όπως ανέλυσε «με τα 410 δισεκατομμύρια ευρώ που αυτός διαθέτει, μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα των πληττόμενων χωρών». Για τον λόγο αυτό υποστήριξε «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία, προτού δημιουργήσουμε καινούρια κατασκευάσματα, τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου».

Μάλιστα ως αιχμή προς την Ιταλία θεωρείται η φράση του σύμφωνα με την οποία «πολλές χώρες, οι οποίες τώρα υπό το πρόσχημα της κρίσης καλούν σε κοινοτικοποίηση χρεών, ζητούσαν πριν από λίγους μήνες εξαιρέσεις». Σε πιο ακραίες δηλώσεις προέβη ο Νόρμπερτ Χόφερ,αρχηγότου ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων που υποστήριξε πως «σίγουρα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα χρέη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία».

(Από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς στις 10 Μαρτίου)

Παρόλα αυτά στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Αυστρίας φαίνεται πώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του κοινού ομολόγου. ‘Εκφραστής τους είναι η Ζίγκριντ Μάουρερ, η αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων – που συγκυβερνούν στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε δηλώσεις της επισήμανε ότι «ευρωομόλογα ή ομόλογα κορονοϊού είναι μία δυνατότητα για μία αλληλέγγυα λύση, πιθανόν να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις» επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ιταλία και την Ισπανία».