Κορονοϊός Αφρική:Υγειονομικός και οικονομικός όλεθρος επαπειλείται στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γκάνας Κέν Οφόρι Άτα. Αυτά ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Μπίλ Γκέϊτς προειδοποίησε ότι στην αφρικανική ήπειρο η επιδημία μπορεί να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια νεκρούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κέν Οφόρι-Ατα, στους Financial Times, απαιτούνται για την Αφρική «αποφασιστικές δράσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για να αποφευχθεί μια ανθρώπινη και οικονομική καταστροφή στην πιο φτωχή ήπειρο του πλανήτη». Να σημειωθεί πως ο Οφόρι- Αατα είναι πρόεδρος της Αναπτυξιακής Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επισημαίνει μάλιστα πως οι οικονομικοί οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμέιο, «πρέπει να παράσχουν στις κυβερνήσεις ρευστότητα καθώς και χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και ελάφρυνση χρέους» τονίζοντας πως «η πανδημία μπορεί να συνθλίψει τα συστήματα υγείας».

(O υπουργός Οικονομικών της Γκάνα, Κεν Οφόρι – Άτα )

Μάλιστα μιλώντας με νούμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκάνα επισήμανε ότι η κρίση του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες εξαφανίζοντας το το 5 με 10% του ΑΕΠ της Αφρικής. Μιας ηπείρου που ούτως η άλλως έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα επισήμανε ότι «η προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού μέσω μέτρων καραντίνας σε μια ήπειρο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κάτω των 30 και ζουν στο μεροκάματο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή».

(Επιβάρυνση στα εύθραυστα έως ανύπαρκτα συστήματα υγείας της αφρικανικής ηπείρου θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού)

Σε αντίστοιχες προβλέψεις οδηγείται και ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες παγκόσμια. Ανέφερε ότι οι αφρικανικές οικονομίες μπορεί να δεχτούν διπλό χτύπημα. Μια κατάρρευση των εσόδων και την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την στήριξη των συστημάτων υγείας και του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις