Κορονοϊός μέτρα: Σχεδόν όλος ο κόσμος είναι σε καραντίνα γράφουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ωστόσο κάποιες χώρες έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική. Τρεις χώρες δεν έχουν προχωρήσει σε καραντίνα, αλλά τηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα, ελέγχοντας έτσι τη πανδημία.

Σύμφωνα με τη Guardian, μια από τις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία. Η Ιαπωνία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκε από τον κορονοϊό. Ωστόσο , μέχρι στιγμής έχει μόνο 1.500 κρούσματα και 55 θανάτους. Η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία είναι το νησί Χοκκάιντο με 154 κρούσματα και το οποίο αυξάνει τα μέτρα πρόληψης. Το Τόκιο επιβεβαίωσε το Σάββατο 50 κρούσματα, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για μία ημέρα. Η κυβερνήτης, Γιουρίκο Κόικε ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε την Παρασκευή πως για την ώρα η κατάσταση στη χώρα σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, δεν καθιστά απαραίτητη την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το παράδειγμα της Σουηδίας: Η Σουηδία έκλεισε μόνο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ενώ τα νηπιαγωγεία έμειναν ανοιχτά, όπως και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σύνορά της. Η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερη την απαγόρευση των εκδηλώσεων σε όχι περισσότερους από 50 ανθρώπους. Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι είναι αντιπαραγωγική η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρχικό στάδιο της έξαρσης μιας επιδημίας ενός ιού: «Όσο η ανάπτυξη του κορονοϊού παραμένει σε αυτό το επίπεδο στη Σουηδία, δεν βλέπω τον λόγο να λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, ενώ πριν λίγες μέρες διέρρευσαν στην τηλεόραση τα e-mails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο. Τονίζεται πως η χώρα είχε μέχρι το Σάββατο 3.060 κρούσματα και 105 θανάτους, την ώρα που η Νορβηγία είχε περισσότερα από 3.770 κρούσματα και 19 θανάτους και η Δανία κατέγραψε 2.200 κρούσματα και 52 θανάτους.

Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας καταγράφει η Γερμανία. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει 200 θανάτους στα 37.000 κρούσματα, δηλαδή περίπου 0,6%, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία είναι στο 7,8% και στην Ιταλία 10,1%. Οι επιδημιολόγοι αναφέρουν πως στη Γερμανία λαμβάνουν χώρα πολλά τεστ, ιδίως ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία, και σε άτομα που δεν συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των θανάτων παίζει το "θωρακισμένο" σύστημα υγείας. Έτσι, με την υγειονομική ετοιμότητα και με το σύστημα της ευρείας χρήσης των τεστ, η χώρα έχει καταφέρει για την ώρα να ελέγξει τη μετάδοση του ιού.

Την Κυριακή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σε 52.547 και 389 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, για την ώρα.

Μία ακόμη χώρα που είχε διαφορετική στρατηγική στην πανδημί ήταν η Νότια Κορέα. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν τις επιδημίες των Sars και Mers και έτσι γνώριζε το πώς έπρεπε να αντιδράσει. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έγινε με μεγάλη ευκολία, ενώ η χρήση των τεστ ήταν μαζική, καθώς σε πρώτη φάση έγιναν περισσότερα από 338.000. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 1,25% στη χώρα, με 111 νεκρούς σε 8.900 κρούσματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις