Κορονοϊός Σουηδία: Η οικονομική ζωή συνεχίζεται κανονικά σε αυτή την Χώρα του Βορρά η οποία έχει πάρει μόνο μια ελαστική μορφή των μέτρων καραντίνας που έχουν πάρει οι υπόλοιπες χώρες;. «Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τον περιορισμό των συγκεντρώσεων στα 50 άτομα, έπειτα από σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας σήμερα το πρωί», δήλωσε στους δημοσιογράφους οπρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν.Οι παραβάτεςτου περιοριστικού μέτρουκινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισηςέως έξι μηνών.«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στην χώραέχουν καταγραφεί 92 θάνατοι και 3.046 κρούσματατης επιδημίας Covid-19.

Στην Σουηδία, όπου μέχρι αυτή την ώρα οι θάνατοι ξεπερνούντους 100και τα επιβεβαιωμένα κρούσματατα 3.445, οι ρυθμοί της ζωής κυλούν κανονικά και τα μέτρα περιορίζονται στις συστάσεις της κυβέρνησης για αποφυγή της χειραψίας και των μαζικών συγκεντρώσεων. Μέχρι εκεί. Κανένα άλλο σχέδιο πρόληψης, καμία άλλη ουσιαστική παρέμβαση.Για πολλούς από τους ντόπιους, οι οποίοι συνεχίζουν την ζωή τους, δεν τίθεται κανένα δίλημμα. Υπάρχει όμως και η μερίδα του πληθυσμού που ανησυχεί, αντιδρά και θέτει ερωτήματα για την στάση της σουηδικής κυβέρνησης, την ώρα που οι πάντες βρίσκονται σε καραντίνα.Ο πρωθυπουργός άλλωστε της χώρας,Στέφαν Λεβέν,στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος το βράδυ της Κυριακής, ήταν σαφής. «Ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Η ζωή, η υγεία και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Στο εξής περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και περισσότεροι θα πουν το τελευταίο αντίο στους ανθρώπους τους».

Συνομιλία με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Παρ Ζέτερμπεργκ είχε η εκπομπή «MEGA Sports Weekend», ο οποίος μίλησε για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Σουηδία.«Είμαι στη Σουηδία, όπου ζω. Σχετικά με τη διαφορετική προσέγγιση που έχει η Σουηδία στο θέμα τουκορωνοϊού,μένει ναδούμε τα αποτελέσματα στην πορεία. Για την ώρα όλα είναι ανοιχτά.Εγώ ζω σε μια μικρή πόλη και η κατάσταση είναιεντελώς διαφορετική από ό,τι στη Στοκχόλμη.Εδώ, μπορούμε να πάμε ακόμα στο γυμναστήριο, σε ένα εστιατόριο, μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα».

Το σκι επιτρέπεται ακόμη στη Σουηδία. Ωστόσο, τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν κλείσει τα κλαμπ και έχουν αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους. Τα εστιατόρια λειτουργούν ακόμη. Ωστόσο, έχουν ερημώσει. Ανοιχτά παραμένουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Διεξάγουμε ιατρικούς ελέγχους στους μαθητές μας κάθε πρωί. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Συνεπώς ξέρουμε πως κανείς εντός του κτιρίου δεν έχει συμπτώματα που θα μπορούσαν να μας θέσουν σε συναγερμό», ανέφερε μια δασκάλα.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως η αίσθηση ατομικής ευθύνης των πολιτών είναι πολύ σημαντική. Οι πολίτες έχουν ήδη περιορίσει της κοινωνικές τους επαφές.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι μια προσπάθεια να εξαλείψουμε την ασθένεια. Αυτό είναι αδύνατο. Η ασθένεια θα μείνει εδώ. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα κρούσματα στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο με λόγικά μέτρα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα υγείας», δήλωσε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις