Κορονοϊός Ιταλία: Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 105.792. Οι νεκροί έφτασαν τους 12.428. Παράλληλα, 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.


Στήθηκε νοσοκομείο σε χρόνο ρεκόρ στο Μιλάνο

Μέσα σε δύο εβδομάδες δημιουργήθηκαν νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με κορονοϊό, σε χώρους της πρώην έκθεσης του Μιλάνου.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί μονάδα εντατικής θεραπείας με 170 κλίνες χάρη στην ακούραστη προσπάθεια εργατών, τεχνιτών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι δούλεψαν αδιάκοπα, νύχτα μέρα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιλεγεί το κατάλληλο προσωπικό και μέχρι το σαββατοκύριακο θα έχουν μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις οι πρώτοι ασθενείς.

Προβλέπεται ότι θα προσφέρουν το έργο τους 500 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές, υπό τον συντονισμό της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου. «Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, μόνο η εργατικότητά μας και η δεξιοτεχνία μας μπορούσαν να μας επιτρέψουν να τα καταφέρουμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα. Στην αναδιαμόρφωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό των χώρων της πρώην έκθεσης του Μιλάνου συνέβαλαν με δωρεές τους τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και άλλοι Ιταλοί επιχειρηματίες.

Οι δηλώσεις του Ατίλιο Φοντάνα


«1 στους 3 ασθενείς στη ΜΕΘ πεθαίνει»

Την ίδια ώρα, τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της γειτονικής Ιταλίας περιέγραψε ο Γ. Γκούμας, γιατρός στο νοσοκομείο Βιτζεβάνο της Λομβαρδίας.Μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ο Γ. Γκούμας είπε ότι η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία είναι δραματική. Σημείωσε ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid και πρόσθεσε ότι όλες οι ειδικότητες γιατρών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης ανέφερε ότι στις εντατικές έχουν πλέον ασθενείς κάτω των 65 ετών και τόνισε ότι 1 στους 3 που βρίσκονται στις ΜΕΘ της Ιταλίας δεν τα καταφέρνουν στη μάχη με τις επιπλοκές της νόσου και πεθαίνουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλέον οι γιατροί βρίσκονται στη θέση να επιλέγουν ανάλογα με το πόσο βαριά είναι ο κάθε ασθενής, δηλαδή την κλινική του εικόνα και μετά με βάση την ηλικία του. Και απέδωσε το πρόβλημα στον κορεσμό που υπάρχει στο σύστημα Υγείας. «Γι αυτό ο κόσμος πρέπει να μείνει μέσα στα σπίτια. Γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα, δεν υπάρχουν άπειρες θέσεις στα νοσοκομεία» σημείωσε. Τέλος, ο γιατρός δήλωσε ότι είναι «περήφανος που η Ελλάδα πήρε μέτρα την κατάλληλη στιγμή για την αντιμετώπιση του φονικού ιού». «Τα περιοριστικά μέτρα είναι η μόνη σωτηρία αυτήν τη στιγμή και γι΄ αυτό πρέπει ο κόσμος να αντέξει» κατέληξε ο κ. Γκούμας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις