Κορονοϊός Παγκόσμια Οικονομία G 20: Δράση με συγκεκριμένο σχέδιο διεθνούς εμβέλειας προτίθεται να ετοιμάζει η Ομάδα των G20, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορνονοϊού.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς αρμόδιους για τα οικονομικά και τους κεντρικούς τραπεζίτες που απαρτίζουν την ομάδα. Θυμίζουμε ότι στην G20 μετέχουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η ΕΕ, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ο βασικός άξονας του σχεδίου αντιμετώπισης που ετοιμάζεται είναι η καταπολέμηση των αδυναμιών που σχετίζονται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επίσης η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις αναδυόμενες αγορές.

Ως βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο στο υπό εκπόνηση σχέδιο τα μέλη της G20 προκρίνουν τον ρόλο των δύο οργανισμών που αυτή την στιγμή στον πλανήτη διαθέτουν την μεγαλύτερη ρευστότητα. Πρόκειται για το Διεθνές Νομισματικός Ταμεό και της Παγκόσμια Τράπεζα. Οι G20 εκτιμούν πως οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πόρων και μέτρων για να μετριαστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές. Στόχος να «βγει από τον πάγο» η οικονομία τους.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε οι χώρες που αποτελούν την ένωση των 20 θα συνεργαστούν και με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συγκροτήθηκε μετά την κρίση του 2008, για να συντονίσουν τα ρυθμιστικά και εποπτικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση.

‘Ηδη έχουν καθορισθεί οι ομάδες εργασίες που θα αναλάβουν να διαμορφώσουν τον σχεδιασμό στις λεπτομέρειες. Ο χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί είναι η 15η Απριλίου. Τότε δηλαδή που έχει προγραμματιστεί να γίνει η επόμενη τηλεδιάσκεψη της ομάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι το προϋπολογισμό του σχεδιασμού αυτού ήδη οι χώρες μέλη της ομάδας των 20 τον έχουν καθορίσει σε προηγούμενη συνάντησή τους στο αστρονομικό ποσό των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις