Κορονοϊός Ιταλία: Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν ποιος είναι ο λόγος που η Ιταλία θρηνεί τόσα θύματα από τον Covid-19. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο είναι η εποχική γρίπη. Φέτος, η εποχική γρίπη σκότωσε λιγότερους ηλικιωμένους Ιταλούς από το μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρά, χρόνια υποκείμενα νοσήματα που γλίτωσαν το θάνατο από τη γρίπη στο διάστημα Νοεμβρίου – Ιανουαρίου αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο του νέου κορονοϊού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα από 19 πόλεις της Ιταλίας μέχρι τις 21 Μαρτίου και διαπίστωσαν ότι όπου υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι από τη γρίπη «οδήγησαν σε μια αύξηση της δεξαμενής των πλέον ευάλωτων» στο νέο κορονοϊό. Αυτοί οι ευάλωτοι Ιταλοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον Covid-19 από τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που ίσως ενέτεινε τις επιπτώσεις της επιδημίας στους ηλικιωμένους.

Στις πόλεις της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες θρηνούν και τα περισσότερα θύματα από τον κορονοϊό, η θνησιμότητα από τη γρίπη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν κατά 6% μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κατά 3% κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Στο γράφημα φαίνεται ότι στη διάρκεια της επιδημίας μέχρι τις 21 Μαρτίου οι θάνατοι την ηλικιωμένων είχαν ήδη αγγίξει τα επίπεδα των δύο προηγούμενων σεζόν γρίπης αν και ήταν λιγότεροι από εκείνους που προκάλεσε η γρίπη το 2016-2017. Με τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος το χειμώνα στην Ιταλία η γρίπη ήταν λιγότερο φονική, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις