Μπιλ Γκέιτς: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft συνεχίζει την προσπάθεια που κάνει προκειμένου ναπείσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν εντονότερη δράση προκειμένου να κερδίσουν τη «μάχη» με τον ιό. Αυτός είναι και ο λόγος πουδημοσιεύτηκε άρθρο τουστην Washington Post. Εκεί βρήκε την ευκαιρία νακάνει έκκληση για «πιστή τήρηση» της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο, τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα άγγιζαν τις 200.000.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει επικρίνει με σφοδρότητα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορονοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας. «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε -εκ νέου- να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού.Ο Γκέιτς έθεσε τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η «μάχη» κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ:

  • στην «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια,
  • στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων (με τους εργαζόμενους του τομέα δημόσιας υγείας να τίθεται πρώτοι στη σειρά)
  • και στην «υιοθέτηση μιας προσέγγισης η οποία θα στηρίζεται σε δεδομένα επιστημόνων για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Παρά την παρότρυνση των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείας και κομητείες δεν έχουν ‘κλείσει’ τελείως. Σε ορισμένες πολιτείες, οι παραλίες είναι ακόμη ανοιχτές στο κοινό, σε άλλες τα εστιατόρια ακόμη σερβίρουν τον κόσμο».

«Αυτή είναι η ‘συνταγή’ της καταστροφής. Όσο ο κόσμος μπορεί να ταξιδεύει από πολιτεία σε πολιτεία, το ίδιο κάνει και ο κορονοϊός. Οι Αρχές της χώρας πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριοτήτων σημαίνει ότι ‘κλείνουν’ τα πάντα και παντού».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ενός εμβολίου ως «το ήμισυ της προσπάθειας για να κερδηθεί η μάχη» κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φτιαχτούν και οι εγκαταστάσεις που θα παρασκευάσουν τα «δισεκατομμύρια» των δόσεων του εμβολίου που απαιτούνται για να προστατευθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Ταυτόχρονα, εξήρε την κυβέρνηση Τραμπ για την υπογραφή των πρόσφατων συμφωνιών με τουλάχιστον δύο εταιρείες που δοκιμάζουν εμβόλια, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο φαρμακευτικός βραχίονας της Johnson & Johnson.

Καταλήγοντας έγραψε: «Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα από την αρχή του έτους, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, και δώσουμε βάση στην επιστήμη, στα στοιχεία και στην εμπειρία των επαγγελματιών του τομέα υγείας, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα».