Κορονοϊός ΗΠΑ:Τη διευκρίνιση ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν τη Ρωσία για τον ιατρικό εξοπλισμό που έστειλε η Μόσχα με ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να ξεδιαλύνει τη σύγχυση που είχε επικρατήσει σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε το κόστος της συγκεκριμένης αποστολής.Δεν ήταν σαφές αν η Ρωσία έστειλε τους 60 τόνους εξοπλισμού ως δώρο στις ΗΠΑ ή αν τις πούλησε τους αναπνευστήρες, τις μάσκες και άλλο εξοπλισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα πλήρωσε το μισό κόστος του φορτίου με το άλλο μισό το αναλαμβάνει η Ουάσινγκτον.Όμως ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που πληρώνουν.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν εξ ολοκλήρου τις προμήθειες και τον εξοπλισμό, όπως συμβαίνει και με τις παραδόσεις από άλλες χώρες», δήλωσε. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία πουλά αυτά τα προϊόντα σε εμάς κάτω από την εμπορική αξία».Ο ίδιος δεν ανέφερε το ακριβές ποσό του κόστους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το ποιος πλήρωσε τις ρωσικές παραδόσεις.Το ρωσικό αεροπλάνο έφτασε την Τετάρτη 1η Απριλίουστο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης και οι ιατρικοί εξοπλισμοί αναμενόταν να ελεγχθούν από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τα αμερικανικά πρότυπα ποιότητας.

Η αποστολή έγινε στόχος επικριτών του Κρεμλίνου, οι οποίοι δήλωσαν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τέτοιων εξοπλισμών. Κράτη σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν ιατρικό εξοπλισμό για να καταπολεμήσουν την πανδημία.Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε ρωσική βοήθεια σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ιό.«Ο Τραμπ δέχθηκε με ευγνωμοσύνη αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.