Κορονοϊός Τζόνσον: Αγωνία κυριαρχεί στη Βρετανία τόσο με τον αριθμό των νεκρών από τον Covid 19, όσο και με την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον. Μέσα σ’ ένα 24ωρο καταγράφηκαν 854 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 6.227. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νεκρών μέχρι στιγμής στη χώρα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραμένει στην εντατική από το βράδυ της Δευτέρας αν και σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν σχετικά με την υγεία του, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πνευμονία, ενώ η κατάστασή του κρίνεται «σταθερή». Μάλιστα, οι Times του Λονδίνου μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο υψηλός πυρετός του βρετανού πρωθυπουργού έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του το βράδυ της Τρίτης, επισήμανε πως είναι σταθερή και παραμένει στην εντατική όπου παρακολουθείται στενά. «Η κατάσταση του πρωθυπουργού είναι σταθερή και παραμένει στην εντατική για στενή παρακολούθηση. Έχει καλή διάθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Μπόρις Τζόνσον έχει οποιαδήποτε μορφής επικοινωνίας είτε με το συγγενικό του περιβάλλον είτε με κάποιο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς όλες οι πλευρές διατηρούν πολύ χαμηλούς τόνους και οι πληροφορίες που βγαίνουν είναι με το σταγονόμετρο.

Τι θα γίνει με το κενό εξουσίας

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας. Ενδεικτική η ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ποιος έχει πλέον υπό την ευθύνη για τους πυρηνικούς κωδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να λέει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, που έχει αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, όπου «αυτό κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε: «Η δουλειά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το σχέδιο του πρωθυπουργού μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό». Ερωτηθείς αν υπάρξει διαφωνία στο υπουργικό συμβούλιο, ποιος θα λάβει την απόφαση, ο Ράαμπ απάντησε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στο υπουργικό συμβούλιο, όπως ίσχυε δηλαδή και πριν από την εισαγωγή του Τζόνσον στο νοσοκομείο. Υποστήριξε δε, πως όλοι έχουν «σαφή κατεύθυνση» από τον πρωθυπουργό.

Την ανησυχία επιτείνουν εκτιμήσεις ειδικών ότι ο Τζόνσον μπορεί να χρειαστεί έως και ένα μήνα για να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του όταν εξέλθει από την εντατική, επικαλούμενοι αντίστοιχες εμπειρίες ανθρώπων που πέρασαν μέσα από τη δοκιμασία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον Τζόνσον δεν έχει εξουσία να λάβει σημαντικές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση του βρετανικού κοινοβουλίου καθώς πλησιάζει η στιγμή – την επόμενη εβδομάδα – που θα πρέπει να επανεξεταστεί το αυστηρό πλαίσιο μέτρων που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις – Σε ασφυξία οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Imperial College και επικεφαλής της νέας στρατηγικής Νιλ Φέργκιουσον, ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται από 7.000 έως 20.000. Σοκ προκαλεί, όμως, μία άλλη έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτή, στην Ευρώπη θα χάσουν την ζωή τους 151.680 άνθρωποι, με τους 66.000 θανάτους να σημειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα μέχρι τώρα, δεν υπολογίζεται ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός όλων εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους. Η πραγματικότητα είναι ότι στη χώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα ακόμα να υπολογιστούν πόσοι ακριβώς έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Και αυτό, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί μαζικά τεστ, αλλά μονάχα στατιστικές εκτιμήσεις.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη υπό ασφυκτική πίεση. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ οι ελλείψεις «δένουν» τα χέρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, όλο και κερδίσει έδαφος η ιδέα να μετατραπούν μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη σε θαλάμους εντατικής θεραπείας. Στην παρούσα φάση αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και ρυθμιστικοί φορείς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Σε συζητήσεις είναι και η πιθανή λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Όσο βελτιώνεται ο καιρός, χιλιάδες πολίτες βγαίνουν σε πάρκα και πλατείες. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκο, ανέφερε ότι θα περιοριστεί η υπαίθρια άσκηση, εάν οι πολίτες συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες περιορισμού που επιβλήθηκαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις