Κορονοϊός εμβόλιο: Όπως τόνισε, ο στόχος είναι να μπορέσει να ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο σε νοσηλευτικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας, έστω και αν δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί όλη η πειραματική φάση, διότι οι πολίτες αυτοί ανήκουν σε κατηγορίες αυξημένου κινδύνου. Το εμβόλιο θα αποσταλεί από την Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη, στη Βρετανία, όπου θα ξεκινήσουν τεστ σε 550 υγιείς εθελοντές.

Ο Ντι Λορέντσο πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένη φάση η χρηματοδότηση από μέρους μεγάλων διεθνών επενδυτών και μιας σειράς κυβερνήσεων, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρίας Advent- Irbm, έχει ήδη εξακριβωθεί με επαρκή στοιχεία η μη τοξικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου και για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να αρχίσει αμέσως η πειραματική φάση στον άνθρωπο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στην τηλεόραση  της ΕΡΤ, τόνισε ότι «το βασικότερο και το πιο απλό είναι η πρόληψη. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων που δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο» και συνέχισε: «Είναι τα αντιικά φάρμακα και είναι και εκείνα που αναστέλλουν τις κακές επιδράσεις του ιού στον οργανισμό. Πολλοί θάνατοι οφείλονται όχι στην επίδραση του ιού, αλλά στη βλάβη που κάνει στον οργανισμό».

Δείτε τι λέει για το εμβόλιο μετά το 6′ 30” :

Για το φάρμακο που παρέχεται ενδοφλέβια: «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που είχαμε άμεση διάθεση του φαρμάκου αυτού. Είναι μια θεραπεία για τον Έμπολα και φάνηκε ότι είχε αποτέλεσμα και τον Covid-19. Είναι σε κλινική μελέτη και χρησιμοποιείται σε βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους. Τα αποτελέσματα είναι ότι 2 στους 3 που τους χορηγείται ανταποκρίνονται θετικά».

«Μελετώνται περισσότερα από 30 φάρμακα για τις 2 κατηγορίες. Εκείνο που φαίνεται να κλίνει η επιστημονική κοινότητα είναι κάποιοι συνδυασμοί με τη χλωροκίνη που έχουν καλά αποτελέσματα για τα ήπια περιστατικά και κάποιοι συνδυασμοί με ρεμντεσιβίρη στους βαρύτερα ασθενείς».

Για το πότε υπολογίζεται να βρεθεί το φάρμακο: «Πιστεύω ότι σίγουρα προς το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε το εμβόλιο. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Υπάρχουν φάρμακα που είναι σε πειραματικό στάδιο και δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα, αλλά δεν έχουν μπει σε φάση κλινικών μελετών».

Φάρμακο έως τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, από την πλευρά του, μιλώντας στο OPEN έδωσε ελπίδες για την παρασκευή φαρμάκου ως τον Ιούλιο κατά του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, Ο Ηλίας Μόσιαλος διαπιστώνει σοβαρό έλλειμμα συντονισμού και κοινής πολιτικής απέναντι στην απειλή του φονικού ιού. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν και να αγοράσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το μελλοντικό εμβόλιο και να εγγυηθούν τη μαζική παραγωγή του σε παγκόσμια κλίμακα, τονίζοντας πως η σχετική πρωτοβουλία έχει στηριχθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα πως η πρόταση θα υιοθετηθεί από την Ευρώπη, αλλά και από τις 20 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη (G20), ώστε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο κ. Μόσιαλος απάντησε στις ερωτήσεις του Bernardo de Miguel, δίνοντας παραδείγματα για την έλλειψη αλληλεγγύης της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και πιο συγκεκριμένα για τους περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού υλικού ή εξοπλισμού και αντισηπτικών από διάφορες χώρες, όπως της Γερμανίας. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις