Κορονοϊός Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε αυτή τη δήλωση, σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η 48ώρη καραντίνα που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής αφορούσε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.

Υπενθυμίζεται πως οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα, είναι ραγδαίες το τελευταίο 24ωρο. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για 48 ώρες σε 31 επαρχίες της χώρας, χωρίς να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του κανονικά θα έπρεπε να του είχε επιτρέψει να προβλέψει το συνωστισμό και τον πανικό που θα δημιουργούνταν έξω από τα καταστήματα. Αναφέρει πάντως ότι η απόφασή του έγινε με καλή πίστη και ότι ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η επιδημία και η εξάπλωσή της ως ένα βαθμό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η παραίτηση Σοϊλού δεν έγινε τελικώς αποδεκτή από τον Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, που αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει τα καθήκοντά του. «Ο αξιότιμος κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με το επιτυχές έργο του έχει κερδίσει την εκτίμηση του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Επιπλέον εξαίρει το έργο του και κατά την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού. «Με το επιτυχές έργο του εδώ και ένα μήνα δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας».

Σύμφωνα πάντα με τη διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι η παραίτηση δεν είναι προσήκουσα τώρα. «Η απόφαση ενός αξιωματούχου να παραιτηθεί είναι δική του, ωστόσο την τελική απόφαση την έχει ο αξιότιμος πρόεδρός μας. Δεν γίνεται αποδεκτή η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μας, ο οποίος θα συνεχίσει τα καθήκοντά του», αναφέρεται.