Κορονοϊός Νέα Υόρκη: «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα”, δήλωσε ο κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο, σε συνέντευξή του στο CNN. Τόνισε, μάλιστα, πως οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που θα επιλυόταν στο δικαστήριο.

«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο Κουόμο αναφερόμενος στον Τραμπ, ο οποίος διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό». «Άλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει», είπε.

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Άνθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον.. .κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», δήλωσε ο Αντριου Κουόμο.

«Απόλυτη εξουσία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια επεισοδιακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την επιδημία Covid, ότι διαθέτει την «απόλυτη εξουσία», υπερισχύοντας των αμερικανικών πολιτειών στη διαχείριση της επιδημίας, σε μία θέση που έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το αμερικανικό Σύνταγμα. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον πρώτο λόγο», δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση των κυβερνητών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πρόσθεσε ότι θα συνεργασθεί με τις πολιτείες.

«Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε μιλώντας στο τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό του. «Όταν κάποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία είναι απόλυτη, και έτσι θα είναι… οι κυβερνήτες το γνωρίζουν αυτό». Και όταν ερωτήθηκε σε ποιες ρυθμίσεις βασίζει αυτήν την άποψη, είπε: «Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις…».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες που δεν του επιτρέπουν να διατάξει την επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους, την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των τοπικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις