Κορονοϊός σταγονίδια Σε απόσταση ακόμα και οκτώ μέτρων μπορεί να φτάσουν σταγονίδια από το φτέρνισμα, μολυσμένα πιθανώς με τον νέο κορονοϊό, όπως δείχνει νέο βίντεο που δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες κατέγραψαν το φτέρνισμα υγιούς ανθρώπου επιβραδύνοντας μέχρι το ενάμιση λεπτό αυτό που συμβαίνει μέσα σε 25 δευτερόλεπτα.

Όπως γράφει η Daily Mail, διαπίστωσαν πως σταγονίδια που εκτοξεύονται στον βήχα και το φτέρνισμα μετακινούνται, σε περιβάλλον υγρό και ζεστό, δημιουργώντας ένα «μολυσματικό σύννεφο» που μπορεί αν διανύσει ακόμα και απόσταση επτά έως οκτώ μέτρων. Οι συνθήκες αυτές της ατμόσφαιρας καθυστερούν την εξάτμισή τους πολύ περισσότερο.

Στη δημοσίευση στο Journal of the American Medical Association (JAMA), ο καθηγητής Bourouiba αναφέρει πως τα μοντέλα τήρησης αποστάσεων βασίζονται σε ξεπερασμένα δεδομένα. Κάνει μάλιστα λόγο για μοντέλο της δεκαετίας του 1930 που με τα σύγχρονα δεδομένα δείχνει υπεραπλουστευμένο.

Ανάλογο βίντεο-γράφημα των New York Times, δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του φονικού ιού. Τα δεδομένα με τα οποία έγινε η προσομοίωση αντλήθηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και η όλη παραγωγή καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σημασία της «κοινωνικής απόστασης» στην εποχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ των Νew York Τimes, ο βήχας παράγει σταγονίδια με ποικίλο όγκο. Τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα. Την προσομοίωση αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας τη «σημασία της φυσικής απόστασης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Σύμφωνα με την προσομοίωση, με έναν δυνατό βήχα μπορεί να απελευθερωθεί ποσότητα περίπου όσο ένα τέταρτο από κουταλάκι του γλυκού, με τα σταγονίδια να διασκορπίζονται ταχύτατα μέσα σε ένα κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Η συγκεκριμένη προσομοίωση δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα δωμάτιο 55 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που επικαλούνται στο δημοσίευμα οι ΝΥΤTimes, τα μικρά σταγονίδια που ονομάζονται αερολύματα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν με τον αέρα πριν «προσγειωθούν» και παραμείνουν σε κάποια επιφάνεια, για 20 λεπτά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με το που «πέρασαν 20 λεπτά, δεν υπάρχει τίποτα στο αέρα».

Μελέτη επιστημόνων του MIT υποστηρίζει ότι τα αερολύματα ταξιδεύουν με τον βήχα μέχρι και 4,8 μέτρα, ενώ με το φτέρνισμα 8,5 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέτρα μπορεί να είναι μία απόσταση ασφαλείας, αλλά η ασφάλεια αυξάνει αναλογικά με την απόσταση. Επίσης, ακόμη και αν κάποιος δεν φτερνιστεί ή δεν βήξει, μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε ένα κλειστό δωμάτιο και σε δέκα άτομα, απλώς μέσω της ομιλίας του, διάρκειας πέντε λεπτών. Όσον αφορά την απλή μάσκα, αυτή μάσκα μπορεί να προφυλάξει από τα μεγάλα σταγονίδια, λίγα όμως μπορεί να κάνει με τα αερολύματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις