Κορονοϊός ΗΠΑ: Το όριο των 30.000 νεκρών από τον φονικό ιό ξεπέρασαν την Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 οι ΗΠΑ, βάσει της καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, 30.990 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών, μπροστά από την Ιταλία (με 21.645 νεκρούς), την Ισπανία (με 19.130 νεκρούς) και τη Γαλλία (με 17.167 νεκρούς).

Εν τω μεταξύ, επίθεση στο αμερικανό πρόεδρο εξαπέλυσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα». Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο Τραμπ φέρει προσωπικά την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες και απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με τον φονικό κορονοϊό».

«Αοριστολογούσε και υπέκφευγε διαρκώς», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή CoronaNomics, προσθέτοντας: «Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα πολλοί άνθρωποι. Εν συντομία, λοιπόν τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα. Αν έδινε απλώς σημασία σ’ αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτό το λόγο μείναμε απροστάτευτοι επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξ’ αρχής». Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 28.000 νεκρούς λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο 42χρονος Γιουβάλ Χαράρι, ιστορικός από το Ισραήλ και συγγραφέας διεθνών best sellers (Homo Sapiens, Homo Deus, κλπ) δεν μασάει τα λόγια του, ποτέ δεν το κάνει, σε οποιοδήποτε ακροατήριο κι αν απευθύνεται. Είναι από τους πιο επιδραστικούς, αν όχι ο πιο επιδραστικός, φιλοσόφους της εποχής μας.  Τον προσκαλούν ως κεντρικό ομιλητή σε διεθνή φόρα,

Τον διαβάζει και τον ακούει όλος ο κόσμος. Μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, σε prime time, ασκεί σφοδρή κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη διαχείριση του αναφορικά με την πανδημία, ενώ επιφυλάσσει θερμά λόγια για τη χώρα μας: «Η Ελλάδα κάνει μια καταπληκτική δουλειά στον περιορισμό της πανδημίας. Εάν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κόσμου τώρα, δίνοντας μας ένα πλάνο δράσης, σίγουρα θα διάλεγα την Ελλάδα».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Πεκίνο «να ξεκαθαρίσει» τι συνέβη.

Γενικά, οι επιστήμονες συναινούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από νυχτερίδες. Ο αμερικανός πρόεδρος και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμφισβητούν εξάλλου εδώ και καιρό τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στην Κίνα (3.332 νεκροί, 82.341 κρούσματα μόλυνσης μέχρι σήμερα), καθώς ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έχει πλέον ξεπεράσει τους 28.300 και αυξάνεται καθημερινά. Διαβάστε Αναλυτικά

Κορονοϊός: Ερευνούμε αν ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν λέει ο Τραμπ