Καναδάς- Οδοντίατρος: 16 άτομα φαίνεται ότι δολοφόνησε οδοντίατρος 51 ετών στη Νέα Σκωτία του Καναδά. Είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τους λόγους που τον οδήγησαν στην πλέον χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.

Ο 51 ετών οδοντίατρος Γκάμπριελ Γουόρτμαν  πέρα από τη δική του αστυνομική αμφίεση είχε μετατρέψει και το αυτοκίνητό του σε αστυνομικό, με στόχο να σκορπίσει το θάνατο σε διαφορετικά σημεία της Νέας Σκωτίας στον Καναδά. Ξεκίνησε από την παραθαλάσσια αγροτική περιοχή του Πόρταπικ, εκεί όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε διάφορα πτώματα.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία, στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό, βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας. Είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Ανάμεσα στα θύματα του Γουόρτμαν συμπεριλαμβάνεται και μια 23χρονη αστυνομικός, η Χέιντι Στήβενσον, μητέρα δύο παιδιών. Η αστυνομία είχε καλέσει τους κατοίκους του Πόρταπικ να παραμείνουν στα σπίτιά τους και να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το δράστη. Ο δράστης διέιθετε ένα δεύτερο αυτοκίνητο για να μπορεί να διαφύγει, αλλά μετά από 12ωρη καταδίωξη, συνελήφθη σε πρατήριο καυσίμων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Χάλιφαξ.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ακόμη ο οριστικός, ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης χειρότερης σφαγής στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά  που είχε διαπραχθεί το 1989, όταν ένας μισογύνης εκτέλεσε 15 γυναίκες. Οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι σπάνιες στον Καναδά, όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας είναι πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στις ΗΠΑ.

Στη Νέα Σκοτία, όπως και στον υπόλοιπο Καναδά, οι αρχές έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Πρόκειται για μία από τις πλέον αναίτιες βίαιες ενέργειες στην ιστορία της επαρχίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας Στίβεν ΜακΝιλ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναφέρθηκε σε «φοβερή κατάσταση» μιλώντας με δημοσιογράφους στην Οτάβα. Η αρχηγός της αστυνομίας του Καναδά, η Μπρέντα Λάκι, δήλωσε στο CBC ότι ενημερώθηκε για τουλάχιστον 16 νεκρούς, εκτός του δράστη. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να κατατείνει στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η μικρή πόλη του Πόρταπικ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βόρεια του Χάλιφαξ, πρωτεύουσας της επαρχίας της Νέας Σκωτίας.
Ο Γουόρτμαν διατηρούσε οδοντιατρική κλινική στο Ντάρτμουθ, κοντά στο Χάλιφαξ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις