Σκληρό αλλά… αληθινό. Στην πόλη της Ουχάν, δύο Κινέζοι γιατροί που έδωσαν σκληρή μάχη με τον κορονοϊό απέκτησαν… μαύρο δέρμα, αλλά κατάφεραν να βγουν νικητές. Ο λόγος για τους 42χρονους καθηγητές Γι Φαν και Χου Γουαφένγκ, οι οποίοι έπαθαν σοκ όταν διαπίστωσαν πως το δέρμα τους είχε γίνει πιο σκούρο. Ο Covid-19 είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ τους με αποτέλεσμα να γίνει πιο σκούρο το δέρμα τους.

Οι συνάδελφοί τους κατάφεραν να τους σώσουν τη ζωή, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «κύκλωμα εξωσωματικής οξυγόνωσης της κυκλοφορίας» (ECMO).

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, το ECMO υποκαθιστά με τη λειτουργία του τόσο την καρδιακή όσο και την αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η πρόσληψη του οξυγόνου από τους ιστούς, ενώ παράλληλα παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση της αιτίας που οδήγησε στην καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος των δύο Κινέζων γιατρών προκλήθηκε από ορμονική ανισορροπία αφού υπέστησαν βλάβη στο ήπαρ. Όπως αναφέρουν οι θεράποντες, οι Κινέζοι γιατροί νοσηλεύονται στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν από τον Ιανουάριο ενώ έφθασαν ένα βήμα πριν από το θάνατο.

«Η χρωματική ανωμαλία στο δέρμα τους προκλήθηκε από ορμονική ανισορροπία μετά τις σοβαρές ηπατικές βλάβες που υπέστησαν», όπως δήλωσε ο θεράπων γιατρός τους στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο γιατροί διαγνώστηκαν με Covid-19 στις 18 Ιανουαρίου, όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη πιθανό σύμπτωμα του κορονοϊού φέρεται να εντοπίζεται στα πόδια νεαρών ασθενών. Σε πολλά κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, οι γιατροί αναφέρουν μώλωπες και σημάδια σαν αυτά της ανεμοβλογιάς στα δάκτυλα των ποδιών κυρίως εφήβων και παιδιών.

Η πρώτη ανάλογη περίπτωση καταγράφηκε σ’ ένα 13χρονο αγόρι στην Ιταλία.

Αρχικά ο γιατρός όταν είδε τον μώλωπα στο πόδι του παιδιού, νόμιζε ότι ήταν δάγκωμα αράχνης αλλά αργότερα τα σημάδια άρχισαν να εξαπλώνονται, όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι γιατροί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις