Ευρώπη – Διακοπές: Το δίλημμα για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι υπαρξιακό και εργασιακό για την Ευρώπη, μιας και το μερίδιο του τομέα στην οικονομία της Ε.Ε. αγγίζει το 9,5%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Για την Ισπανία και την Ιταλία, τις δυο χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην οικονομία κατά 14% και 13% αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πανδημία θα μειώσει δραματικά τα έσοδα για ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα γραφεία ταξιδιών θα χάσουν το 70% των κερδών τους, ενώ η κρουαζιέρα και οι αεροπορικές εταιρεία θα υποστούν ζημιά πάνω από 90%.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και η βασική ανησυχία ότι ο συνωστισμός στις παραλίες θα πυροδοτήσει νέο κύκλο μολύνσεων. Στην Ισπανία, η υπουργός Εργασίας προκάλεσε την οργή του τουριστικού τομέα, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες που αφορούν στις διακοπές και τον πολιτισμό θα απαγορεύονται μέχρι τα τέλη του χρόνου. Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι θα είναι «ανεύθυνο» να «κάνουμε κανονικά διακοπές αυτό το καλοκαίρι». 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς στρέφεται σε Σχέδιο Β: «Θα αναπτύξουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορούμε να ανακαλύψουμε. Μερικές περιοχές είναι πιο μολυσμένες από άλλες. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν πρόκειται να ανοίξουν το ίδιο γρήγορα με άλλες».

Ο νέος όρος, γράφει το Politico, είναι «staycation», δηλαδή διακοπές εκεί που είμαστε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι τα σχέδια του για τον τουρισμό, είναι να πει στους Ιταλούς «να κάνουν διακοπές στην Ιταλία», αλλά προς το παρόν και μετά τις 4 Μαΐου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν καν να διαβούν τα σύνορα των περιφερειών τους. Παρόμοια προσέγγιση θα ακολουθήσει και η Γαλλία.

Αν για τις μεγάλες χώρες αυτό είναι μία λύση ανάγκης στην κρίση, για τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, το «staycation» δεν αποτελεί λύση. Η Αθήνα προσανατολίζεται στο «διαβατήριο κορονοϊού», που θα δείχνει εάν οι ταξιδιώτες δεν έχουν μολυνθεί ή δεν είναι πλέον φορείς του ιού για να επιτρέπονται οι διακοπές για μικρότερη περίοδο, μετά τον Ιούλιο.
Η Πορτογαλία επίσης εκεί αποθέτει τις ελπίδες της. Η Αυστρία έχει άλλη προσέγγιση: θα επιτρέψει τουρίστες από χώρες «που χειρίστηκαν σωστά την κρίση, όπως η Γερμανία», όπως είπε η υπουργός Τουρισμού της χώρας.

Με την πρόταση για «τουριστικούς διαδρόμους» υπό την επίβλεψη των επιδημιολόγων να έχει πέσει στο τραπέζι, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αρχικά συμβούλεψε όχι στις διακοπές, εν συνεχεία πρότεινε «έξυπνες λύσεις», χωρίς όμως να εξηγήσει τί εννοεί. Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν υποσχέθηκε «λεπτομερείς προτάσεις και οδηγίες» για τις μεταφορές και το σχεδιασμό των διακοπών «όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες».

Αυτές οι οδηγίες από τις Βρυξέλλες, δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ανακοινωθούν, στόχο θα έχουν να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα αρθούν «συντονισμένα, όταν η επιδημιολογική κατάσταση είναι αρκετά εναρμονισμένη και οι κανόνες της απόστασης εφαρμόζονται υπεύθυνα και παντού», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.


Ο νέος όρος διακοπών είναι: Staycation. Pρακτικά για τους Αθηνίους σημαίνει διακοπές στις ταράτσες…

Θα πρέπει επίσης να αρθούν οι απαγορεύσεις μεταξύ περιοχών με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων, υπό την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών και να αποκατασταθεί η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της Σένγκεν. Μόνο τότε οι απαγορεύσεις που ισχύουν τώρα για υποδοχή τουριστών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να αρθούν.

Οι διακοπές των αποστάσεων
Ακόμα όμως και εάν οι Ευρωπαίοι μπορέσουν να ταξιδέψουν εντός των χωρών τους ή και εντός της Ε.Ε., οι διακοπές δεν θα είναι αυτές που ξέραμε μέχρι τώρα. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις σε παραλίες, εστιατόρια, καφέ, χώρους συναυλιών, κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων.

Το παραλιακό θέρετρο  Ostend του Βελγίου, για παράδειγμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει κυλιόμενο ωράριο στις παραλίες. Στην Ιταλία η νότια περιφέρεια της Πούλια, που το 2019 υποδέχθηκε 4,2 εκατομμύρια τουρίστες- μεταξύ αυτών 1,2 εκατ. ξένους- έχουν επιστρατευτεί επιδημιολόγοι για να συμβουλεύσουν τις τοπικές αρχές πώς οι παραλίες δεν θα γίνουν εστίες μόλυνσης και ήδη συστήνουν τεστ για τους τουρίστες.

Τι ζητούν 9 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα
Χθες, εννέα κράτη-μέλη κάλεσαν την Ε.Ε. να εκπονήσει ένα «ομοιογενές» σχέδιο για να βοηθήσει τον τουρισμό.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία απηύθυναν κοινή έκκληση στην Κομισιόν να συμπεριλάβει τον τουρισμό στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

Ανέφεραν ότι οι «ομοιογενείς» κανόνες ταξιδιών θα είναι απαραίτητοι και προειδοποίησαν πως μία ασυντόνιστη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει περισσότερα προβλήματα στον τουριστικό τομέα. Επίσης ζήτησαν τα νέα εργαλεία, όπως το πρόγραμμα SURE και το Ταμείο Ανάκαμψης, να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, ζήτησε κοινό πρωτόκολλο ταξιδίων στο οποίο θα περιλαμβάνεται το λεγόμενο «διαβατήριο κορονοϊού». Το διαβατήριο αυτό θα πρέπει να προβλέπει ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτες που θέλει να ταξιδέψει θα πρέπει να κάνει ένα αξιόπιστο τεστ για τον ιό.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, το τεστ αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται στην χώρα όπου ξεκινούν οι διακοπές. Για παράδειγμα ένας Γερμανός πολίτης για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστεί τη χώρα του.
Ο κ Θεοχάρης, επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες για την επανεκκίνηση αεροπορικών, θαλάσσιων και οδικών ταξιδίων ώστε να διασφαλιστεί η κίνηση των επιβατών μέσα στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Κροάτης υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πριν από τα τέλη Μαΐου θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο μεταξύ κρατών για να ανοίξουν τουριστικοί διάδρομοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός κρατών που ενδιαφέρονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις