Κορονοϊός ΗΠΑ: Σύμφωνα την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά, αλλά θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για τουλάχιστον δυο χρόνια. Όπως αναφέρει η έκθεση «οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου» και τονίζει πως η πανδημία κορονοϊού είναι πιθανό να διαρκέσει για δύο χρόνια.

Σημειώνει, μάλιστα, πως δεν θα ελεγχθεί μέχρι να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης, με ανοσία στα δυο τρίτα του πληθυσμού της Γης. Και αυτό διότι ο κορονοϊός έχει την ικανότητα να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα και είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από την γρίπη, αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία. Επίσης οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι στην πιο μολυσματική φάση προτού εκδηλώσουν συμπτώματα.

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων όλου του κόσμου για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός έχει οδηγήσει σε ένα lockdown δισεκατομμυρίων ανθρώπων και αυτή τη στιγμή διεξάγονται προσεκτικές κινήσεις άρσης των μέτρων σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και δημόσιους χώρους που ανοίγουν και πάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορονοϊός και η πανδημία που έχει επιφέρει μπορεί να συνεχιστεί κατά κύματα τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν και μετά το 2022.

Ο απολογισμός

Η πανδημία του κορονοϊού και της νόσου που προκαλεί, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 233.176 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε πάνω από 3.264.200. Από τους ασθενείς αυτούς, τουλάχιστον οι 987.400 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν τους πρώτους νεκρούς από τη νόσο τον Φεβρουάριο, έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό τόσο σε νεκρούς όσο και σε κρούσματα στον κόσμο: 63.019 και 1.070.032 αντίστοιχα. Τουλάχιστον 153.947 ασθενείς θεωρείται ότι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ ακολουθεί η Ιταλία με 27.967 νεκρούς και 205.463 κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο με 26.711 νεκρούς και 171.253 κρούσματα, η Ισπανία με 24.824 νεκρούς και 215.216 κρούσματα και η Γαλλία με 24.376 νεκρούς και 167.178 κρούσματα.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), απ΄όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η επιδημία, έχει αναφέρει συνολικά 82.874 κρούσματα (12 νέα από την Πέμπτη ως την Παρασκευή), εκ των οποίων 4.633 κατέληξαν και 77.642 ανέρρωσαν.

Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν οι εθνικές υγειονομικές αρχές των χωρών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις