Κορονοϊός αντισώματα: Το μυστικό της παραγωγής αντισωμάτων του Covid-19 ξεκλειδώνουν τα λάμα. Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα, προσχέδιο της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Cell. Στην έρευνα συμμετέχουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Austin του Τέξας, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Πανεπιστημίου Ghent του Βελγίου.

Σύμφωνα με την μελέτη, το ανοσοποιητικό σύστημα των λάμα θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον ιό που προκαλεί το Covid-19. Το αντίσωμα, απομονωμένο από Αμερικανούς και Βέλγους ερευνητές, μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει τους ανθρώπους από την πανδημία.

Ο τρόπος δράσης του

Η δράση αυτού του αντισώματος επικεντρώνεται στις «κορυφές» που παρατηρούμε στην επιφάνεια των κορονοϊών, και συνεπώς και στη μεμβράνη του Sars-CoV-2, του νέου ιού που προκαλεί το Covid-19. Αυτές οι «αιχμές» πολύ συγκεκριμένων πρωτεϊνών – που ονομάζονται «αιχμές» (S) – επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα ξενιστές για να αναπαραχθεί εκεί. Συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως «άγκυρα» για τον ιό, προσκολλώντας τον σε μια άλλη πρωτεΐνη έξω από ένα κύτταρο που στη συνέχεια θα μολύνει. Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στην περίπτωση του Sars-CoV-2, αυτές οι πρωτεΐνες S συνδέονται με υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων με δύναμη τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της πρωτεΐνης Sras S.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν τα αντισώματα των λάμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των λάμα όπως και του αλπακά της οικογένειας των καμηλιδών παράγει δύο τύπους αντισωμάτων όταν ανιχνεύει παθογόνα. Ένα που μοιάζει με ανθρώπινα αντισώματα και ένα άλλο, μικρότερο, του οποίου η δράση στους ιούς είναι πιο συγκεκριμένη.

Στην πραγματικότητα, τα αντισώματα που παράγονται από το λάμα Winter έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη στόχευση της αιχμής πρωτεΐνης του ιού Sars, η οποία του επιτρέπει να συνδέεται με ανθρώπινα κύτταρα: στα πρώτα εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το νέο αντίσωμα ήταν αποτελεσματικό στην αποτροπή μιας «ψευδοτυπικής» έκδοσης του ιού Sars-CoV-2 (ένα ιικό σωματίδιο σχεδιασμένο να παρουσιάζει αντίγραφα αυτών των κορυφών πρωτεΐνης Sars-CoV-2 στην επιφάνειά του).

Ο Jason McLellan, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin και συν-συγγραφέας της μελέτης, περιέγραψε αυτό το αντίσωμα ως ένα από τα «πρώτα αντισώματα που είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν το Sars-CoV-2» . Η θεραπεία θα δοθεί αμέσως μετά τη μόλυνση: «Τα αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κάποιου που είναι ήδη άρρωστος προκειμένου να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσου», λέει.

Ένας άλλος από τους συγγραφείς του έργου, ο Daniel Wrapp, του Πανεπιστημίου του Τέξας, πιστεύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω μιας συσκευής εισπνοής. Οι επιστήμονες εργάζονται για κορονοϊούς – συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (Sars) και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers) – για χρόνια.

Το 2016, η Winter συμμετείχε σε ένα πείραμα στο οποίο οι ερευνητές μελετούσαν δύο άλλους κορoνοϊούς τους SARS-CoV-1 και MERS-CoV. Για τις ανάγκες της έρευνας έγιναν στην Winter ενέσεις σταθεροποιημένης πρωτεΐνης S από αυτούς τους ιούς για περίπου έξι εβδομάδες, κάτι σαν εμβολιασμός. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από το χειμώνα και απομόνωσαν αντισώματα που συνδέονται με διαφορετικές εκδόσεις της πρωτεΐνης S. Στην κυτταρική καλλιέργεια, ένα από αυτά τα αντισώματα έδειξε αποτελεσματικότητα στην εξουδετέρωση ενός ιού που εμφανίζει πρωτεΐνες S από το SARS-CoV-1: VHH-72 «Σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα μικρό πρόγραμμα,» είπε ο Ντόριεν Ντε Βλιέγκερ, του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, ο οποίος βοήθησε στην απομόνωση αντισωμάτων έναντι των κορονοϊών των βλαστών. «Τώρα ο επιστημονικός αντίκτυπος αυτού του έργου έχει γίνει πιο σημαντικός από ό,τι θα μπορούσα να φανταστώ. Είναι εκπληκτικό το πόσο απρόβλεπτοι ιοί μπορούν να είναι».