Ινστιτούτο ΚοχΒέβαιος ότι θα υπάρξει και δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, o Λόταρ Βίλερ. Προειδοποίησε, μάλιστα, για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

«Γνωρίζουμε ότι με μεγάλη βεβαιότητα θα υπάρξει και δεύτερο κύμα. Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σίγουροι γι’ αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Βίλερ. Επισήμανε ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή για την ιχνηλάτηση των επαφών θα είναι τότε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ενόψει των αποφάσεων για περαιτέρω άρση των περιορισμών, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου που έχει την επιστημονική ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία τόνισε ότι «όσο χαλαρώνουμε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέα κρούσματα». Γι’ αυτό, διευκρίνισε, η πολιτεία διευρύνει τα μέσα της.

«Τα κρούσματα πρέπει να αναγνωρίζονται γρήγορα και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού απ’ ό,τι ήταν για το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανέφερε ο κ. Βίλερ, η τήρηση αποστάσεων είναι η νέα κανονικότητα. «Έχουμε δουλέψει σκληρά για τις σημερινές επιτυχίες. Δεν πρέπει τώρα να τις θέσουμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Πίσω ολοταχώς για το πλήρες άνοιγμα σχολείων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια της Γερμανίας ανέβαλαν την Πέμπτη, την απόφαση για το πλήρες άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σημειώνουμε ότι υπήρξε αύξηση των νεκρών στη Γερμανία μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση που παρατηρήθηκε. Επίσης ανέβαλε και την επανάληψη των αγώνων ποδοσφαίρου της Μπουντεσλίγκα, ανέφερε το περιοδικό ειδήσεων Focus Online, επικαλούμενοι πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Η Γερμανία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως με την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων, των γυμνασίων και των λυκείων. Η άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους της Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.

Η Καγγελάριος είχε επίσης επισημάνει ότι χρειάζονται 14 μέρες ώστε να εκτιμηθούν στο σύνολό τους οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Γερμανία, γι’ αυτό οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το νωρίτερο στις 6 Μαΐου, σε νέες διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Kαγκελάριος πραγματοποίησε βιντεοδιάσκεψη με ηγέτες από τις 16 πολιτείες της Γερμανίας για να επανεξετάσει τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή που στοχεύουν στην καταστολή της επιδημίας του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, γίνεται υποχρεωτική σε ολόκληρη τη Γερμανία η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις