Ημέρα της Νίκης Ρωσία:  Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, βετεράνοι που πολέμησαν τον Ναζισμό και στην οποία παρίσταται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρόεδρος Πούτιν, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, θα απευθυνθεί στους Ρώσους. Η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από περισσότερες από 47 πόλεις, καθώς και πάνω από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και το Su-57, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς. Στις επτά το απόγευμα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Αντί για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, οι πολίτες καλούνται να βγουν το βράδυ στα μπαλκόνια τους με φωτογραφίες συγγενών τους που πολέμησαν και να τραγουδήσουν ένα διάσημο σοβιετικό τραγούδι. Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει “με χαρά” σε αυτή την πρωτοβουλία.

Στη Μόσχα στις αφίσες που γιορτάζουν τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας προστέθηκαν άλλες των τωρινών “ηρώων”,  προσωπικού των νοσοκομείων που μάχεται κατά του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 187.859 κρούσματα και 1.723 θάνατοι.

75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη 

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Στις 8 Μαΐου του 1945, τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης μπαίνουν στο Βερολίνο. Στις 9 Μαΐου 1945, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα. Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 9 Μαΐου η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υψώνεται πάνω στο Ράιχσταγκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις