Κορονοϊός θεραπεία: Όπως δηλώνει στην «Koelner Stadt-Anzeiger» ο κ. Φετκενχόιερ, ως επικεφαλής της γερμανικής ερευνητικής ομάδας της διεθνούς κοινοπραξίας που μελετά το Remdesivir, φάρμακο το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά για τον ιό του Έμπολα, σε λίγο το σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες, ενώ οι μελέτες, οι οποίες προχωρούν με «ρυθμούς – ρεκόρ», βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

«Το φάρμακο λειτουργεί. Έχουμε διαπιστώσει ότι περιορίζει τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19», επισημαίνει ο κ. Φετκενχόιερ και προσθέτει ότι, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές σοβαρές παρενέργειες, το φάρμακο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση του.

Ο γερμανός επιστήμονας απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή του εν λόγω φαρμάκου και σημειώνει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κοινοπραξίας, θα πρέπει να κοστίζει λίγο περισσότερο από 10 ευρώ για θεραπεία 10 ημερών.

«Το πόσο ακριβά όμως θα πωληθεί μετά, είναι μια άλλη συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τις ΗΠΑ καθώς φάρμακο (ρεμντεσιβίρη) δοκιμάζεται με τρεις μεθόδους πρόσβασης. Όπως σημείωσε ότι ο πρώτος τρόπος «είναι κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετέχουν είναι κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία, μάλλον κλινική μελέτη η οποία διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία.»

Το νέο φάρμακο δοκιμάζεται μεν στις ΗΠΑ αλλά έχει μπει σε πρωτόκολλο κλινικών μελετών και στη χώρα μας. Πρόκειται για φάρμακο που φαίνεται να είχε καλά αποτελέσματα κατά την αξιοποίησή του σε ασθενείς στην Αμερική, υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε 4 νοσοκομεία εκτός από τα 4 της μελέτης, ενώ μέσω της μελέτης solidarity που πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γίνεται μελέτη και σε τρία νοσοκομεία στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

Ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε πάντως ότι κατά την άποψή του είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο και μάλιστα σε ποσοστό 68%, ενώ σχετική μελέτη ανακοινώθηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) και το οποίο μάλιστα δοκιμάστηκε (ρεμντεσιβίρη (remdesivir) και σε ασθενείς με σοβαρή νόσο covid-19.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις