Τσαβούσογλου δηλώσεις: Μία ακόμη προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό εθνικιστικό κανάλι Akit TV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, υποστήριξε ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι ακόμη ανοιχτά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη. «Έτσι κι αλλιώς ακόμη και τώρα η πολιτική μας των ανοικτών συνόρων συνεχίζεται», σημείωσε.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα ταλανίζει για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια την περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απάνθρωπη» -όπως είπε- «τη συμπεριφορά της Ελλάδας κατά των προσφύγων και μεταναστών που έσπευσαν στα σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη». Έκανε, δε, λόγο για ανοχή της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

«Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν πάνε προς τα κει, η διαδικασία πήγε λίγο πίσω. Από την άλλη πλευρά, η απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα και τα στραβά μάτια της Δύσης σε αυτή, έδειξαν πραγματικά τα διπλά στάνταρντς που ισχύουν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε για άλλη μια φορά τη συμμαχία των 5 χωρών και την κοινή τους διακήρυξη για την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι θέσεις τους εκφράζουν μόνο εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία.  Υπέδειξε ως υπεύθυνες χώρες για το χάος που -όπως είπε- έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποφεύγοντας προσεκτικά την οποιαδήποτε μομφή κατά της Ρωσίας, παρόλο που ρωτήθηκε σχετικά για τη στήριξή της στον στρατάρχη Χαφτάρ.

Περιστατικά με πυροβολισμούς στον Έβρο

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο, όπου καταγράφηκαν νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από περίπολα Τούρκων στρατιωτών, την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020. Το πρώτο περιστατικό σύμφωνα με την Καθημερινή σημειώθηκε στις 8 το βράδυ της Τρίτης κοντά στο χωριό Μαράσια όταν στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού Ξηράς, που ενημέρωσαν την ηγεσία τους. Το απόγευμα της Τετάρτης 76 Μαΐου 2020  σημειώθηκε νέο περιστατικό κοντά στο χωριό Τυχερό, με πρωταγωνιστές Τούρκους αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ στον αέρα, κατά τη διάρκεια περιπολίας με βάρκα κατά μήκος του ποταμού. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα επεισόδια κατά μήκος της συνοριογραμμής είχαν προηγηθεί τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι την 1 Μαΐου 2002, σε διάστημα δύο ωρών άντρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής εμφανίστηκαν στην περιοχή του Τυχερού και πυροβόλησαν απρόκλητα στον αέρα. Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή.