Άνγκελα Μέρκελ: Νέους τριγμούς στις ρωσο – γερμανικές σχέσεις αναμένεται να επιφέρει η αποκάλυψη της γερμανίδας καγκελαρίου ότι βρέθηκε στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς οι οποίοι, όπως η ίδια θεωρεί, ανήκουν στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε στην Μπούντεσταγκ για δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ισχυριζόταν ότι οι μυστικές δυνάμεις της Ρωσίας έκλεψαν email από το γραφείο της το 2015 σε κυβερνοεπίθεση που έγινε στην Γερμανική Βουλή.

«Με εντιμότητα σας λέω ότι με πονάει αυτό. Καθημερινά προσπαθώ να χτίσω μια καλύτερη σχέση με την Ρωσία και από την άλλη υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ρωσικές δυνάμεις το κάνουν αυτό». Η κυρία Μέρκελ είπε ότι από τις έρευνες έχει βρεθεί συγκεκριμένος ύποπτος. «Δυστυχώς το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και όλα είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας».

Παράλληλα, κατά την ομιλία της εξέφρασε και τον σεβασμό της προς τις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σαφές προβάδισμα του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι σκοπός της είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ με έξυπνο τρόπο και με το βλέμμα στην ενίσχυση του ευρώ και την συνέχιση της συμμετοχής της Μπούντεσταγκ στα προγράμματα της ΕΚΤ.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ασφαλώς αυτό κάνω κι εγώ», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της «ώρας της Καγκελαρίου», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο το Δικαστήριο άφησε με την απόφασή του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-18 (PSPP) ανοιχτή την δυνατότητα προώθησης της συνοχής της Ευρωζώνης, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί – «προκειμένου να περιορίσουμε και όχι να διευρύνουμε την διαμάχη».

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη – μέλη της E.E. πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την ολοκλήρωση και την συνοχή της Ένωσης και εξήγησε ότι αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και το υπό δημιουργία «ταμείο ανασυγκρότησης». Πρέπει να προχωρήσουμε «με καθαρή πολιτική πυξίδα», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, για να διευκρινίσει ότι για την ίδια, αυτή η πυξίδα σημαίνει «ισχυρό ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι φυσιολογικό να θέτει, από τη δική της θέση, ερωτήματα και διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα. Διευκρίνισε πάντως ότι της ενδεχόμενης προσφυγής εναντίον ενός κράτους – μέλους «επί παραβάσει» των Συνθηκών, προηγείται η «επιστολή προθέσεως» (Letter of Intent), με ερωτήματα, στα οποία θα ανταποκριθεί το Βερολίνο. Η καγκελάριος βλέπει πάντως στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την ευκαιρία για περισσότερη πολιτική συνοχή της Νομισματικής Ένωσης. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος της Ευρωζώνης, αλλά δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Όπως είπε, οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν θα πρέπει να αποτελούν ταμπού, αλλά διαρκούν πολύ και, λόγω της πανδημίας, χρειαζόμαστε πιο άμεσες λύσεις και την διασφάλιση της συνέχισης της συμμετοχής της Βουλής στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις