Τουρκία Λιβύη συμφωνία: Στην τακτική της επιθετικής ρητορικής για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο εμμένει η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας , Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προανήγγειλε  νέες σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αδειοδότησης.

«Στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης. Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού», υποστήριξε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. «Τώρα, αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανό μας Φατίχ σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Δεξιά ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίζ Ντονμέζ

«Η Εταιρεία Ερευνών Υδρογονανθράκων έχει αναρτήσει για 3 μήνες (την περιοχή) και η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου έχει ήδη κάνει την πρώτη αίτηση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή τα ξεκινήσουμε τις πρώτες σεισμικές έρευνες», συμπλήρωσε ο τούρκος αξιωματούχος. Ο Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει τα σχέδιά της για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.

Για την περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε και η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλει την πρώτη αίτηση για έρευνα. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αθήνα: Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου. «Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό» τόνισε ο κ. Δένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Όπως επισήμανε, «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους» και ότι η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι», επισήμανε επίσης.

Όσον αφορά το θέμα του μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για την ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων. «Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης», σημείωσε. Τέλος, έγινε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις