Άνοιγμα συνόρων κορονοϊός: «Είναι επείγον να συντονιστούμε, αυτό θα είναι το μήνυμά μου σήμερα το απόγευμα» κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Τουρισμού, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Θα θέσω το θέμα. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε ένας κάνει τις δικές του ανακοινώσεις», προειδοποίησε την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19. Στόχος είναι το σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων περί τις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν. «Μέχρι τότε, πρέπει να συνεργασθούμε με τις όμορες χώρες, μεταξύ Ευρωπαίων, για να αποφύγουμε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», επέμεινε.

Η Ιταλία έχει ήδη ανακοινώσει το άνοιγμα των συνόρων της στους τουρίστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Ιουνίου. Η Γερμανία επιδιώκει την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί στα σύνορά της περί τα μέσα του Ιουνίου. Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία} επιδιώκουν τα ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα επίσης περί τα μέσα του Ιουνίου.

Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά χαμηλό αριθμό θανάτων που συνδέονται με την επιδημία του κορονοϊού, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες συγκαταλέγονται στις λιγότερο πληγείσες της Ευρώπης. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα σύνορα θα πρέπει να γίνει σε φάσεις, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα υπάρξει μία μερική άρση ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης και αργότερα η γενική άρση», εξήγησε.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του σχεδίου ενίσχυσης του πληττόμενου τουριστικού τομέα, καθώς σήμερα Τετάρτη, 20 Μαΐου, αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βιομηχανία του τουρισμού. Σύμμαχος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τουρίστες είναι η επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού καθώς μόλις δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ημέρα που αποτελούσε κρίσιμο ορόσημο. Και αυτό γιατί πέρασαν δύο εβδομάδες από το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων περιορισμού διασποράς του ιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτρας έδωσε μια πρώτη γεύση τονίζοντας ότι το σχέδιο θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. «Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα όσο μπορούμε» όπως είπε.  Φυσικά δεν παρέλειψε να θέσει και το ρεαλιστικό πλαίσιο σημειώνοντας: «Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περυσινό. Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Νίκο Δένδια και άλλους εννέα υπουργούς Εξωτερικών χωρών τουριστικών προορισμών, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του έως τις 15 Ιουνίου θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πάντως, τόνισε πως κατά την άποψη του Βερολίνου, οι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

Εξάλλου την ελεύθερη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα όταν και η ελληνική κυβέρνηση επιτρέψει κάποια στιγμή την ελεύθερη είσοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρότεινε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο BBC. «Αυτού του είδους η επιθετικότητα που επιδεικνύει αυτή η χώρα (το Ην. Βασίλειο) στη λήψη αυτών των αποφάσεων (για την επιβολή καραντίνας) είναι απολύτως κατανοητή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς θεωρούμε πως αυτή είναι μια στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών και να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια».