Κορονοϊός εμβόλιο: Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πρώτες ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, θα έχουν το καθήκον να το μοιραστούν σύντομα με τον κόσμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παραχθούν κατά προτεραιότητα δόσεις για όλο τον αμερικανικό πληθυσμό. Το μελλοντικό εμβόλιο θα πρέπει άραγε να θεωρηθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όπως έχουν δηλώσει οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας; «Είμαι απολύτως σύμφωνος μ’ αυτό», απαντά ο Φράνσις Κόλινς, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για την τύχη της Αφρικής.

«Αν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί, θα ήθελα να είναι διαθέσιμο το ταχύτερο εκεί, όπως και στη Νότια Αμερική, και δείτε αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία», συνεχίζει ο επιστήμονας αυτός που είναι υπεύθυνος για έναν οργανισμό έρευνας με προϋπολογισμό 42 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον εαυτό μας, θα ήταν τρομερό».

Ο Φράνσις Κόλινς

Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε στόχο την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί. Αν τον επιτύχει, οι ΗΠΑ θα πρέπει άραγε να εξαγάγουν ένα μέρος της παραγωγής τους για τους ευάλωτους πληθυσμούς άλλων χωρών, πριν εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους; «Πιστεύω προσωπικά πως αυτό θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη σημασία, και όχι το 2022», απαντά ο Φράνσις Κόλινς. «Ίσως από το τέλος της φετινής χρονιάς, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα», προσθέτει πριν μετριάσει τον ενθουσιασμό του: «όλα αυτά βασίζονται σε μια μεγάλη ελπίδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα εκπληρωθεί».

Φαρμακευτικοί κολοσσοί κυνηγούν την πρωτιά

Ειδήσεις από τις ΗΠΑ για επιτυχίες σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού εξάπτουν τη φαντασία και την κίνηση των χρηματιστηρίων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά σε ειδήσεις για την ανακάλυψη εμβολίου. Στις αρχές της εβδομάδας όμως οι πανηγυρισμοί ήταν μεγάλοι σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Φρανκφούρτη. Η φαρμακοβιομηχανία Moderna δοκίμασε εμβόλιο σε άνθρωπο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τέτοιες πρακτικές δοκιμές γίνονται στην Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ τα ποσά που διατίθενται είναι ιδιαιτέρως μεγάλα.

Σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται πάνω από 100 πιθανές δραστικές ουσίες για ένα εμβόλιο από μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, όπως είναι η Biontech από το Μάιντς ή Curevac από το Τύπινγκεν ή η Sanofi και η GlaxoSmithKline. Οι μετοχές της Moderna κατέγραψαν αύξηση κατά 20%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δοκίμασε σε 45 άτομα το εμβόλιο mRNA-1273. Σύμφωνα με την εταιρεία οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές ωστόσο τα πλήρη αποτελέσματα της πρώτη φάσης των κλινικών δοκιμών δεν είναι ακόμα γνωστά. Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει συστήσει ειδικό ταμείο, στο οποίο έχουν διατεθεί 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η Moderna επιχορηγείται από το συγκεκριμένο ταμείο.

Σημαντικές έρευνες στην Οξφόρδη

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ. Και στην Οξφόρδη καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες. Ερευνητές του πανεπιστημίου εκεί ξεκίνησαν ήδη τον Απρίλιο κλινικά τεστ σε πάνω από 1.000 εθελοντές. Το σχέδιο γίνεται σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Astra Zeneca. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως άλλωστε σε όλες, το θέμα είναι να παραχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε εκατομμύρια δόσεις.

Η ΕΕ σε πρόσφατη διεθνή συνδιάσκεψη δωρητριών χωρών κατάφερε να συγκεντρώσει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη Γερμανία τις πρώτες κλινικές δοκιμές έκανε η εταιρεία Biontech από το Μάιντς σε ασθενείς που ήταν καλά και από το τέλος Ιουνίου πιθανότατα θα δοθούν σχετικά στοιχεία. Υπάρχει σχετική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Pfizer και την κινεζική εταιρεία Fosun Pharma. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Biontech Ουγκούρ Σαχίν, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να παραχθούν εκατομμύρια εμβόλια από κοινού με την αμερικανική εταιρεία. Μια άλλη εταιρεία που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η Curevac από το Τύμπιγκεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι θα ήταν σε θέση ήδη το φθινόπωρο να προμηθεύσουν την αγορά με το εμβόλιο.

Το προβάδισμα της Κίνας

Τέτοιου είδους σχέδια είναι όμως πολύ φιλόδοξα. Η περίοδος των δοκιμών θα πρέπει να αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι πραγματικά αποτελεσματικό και δεν βλάπτει. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αγώνας δρόμου μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τεράστιος.

Ο Όλαφ Τέλκε, ειδικός στον τομέα του φαρμάκου από τον οίκο αξιολόγησης Scope δεν πιστεύει πάντως ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η ανάπτυξη εμβολίου κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια. «Οι εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο να καθυστερήσουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επειδή όμως εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται το εμβόλιο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ακριβό» δηλώνει ο Τέλκε. Σε περίπτωση όμως που κάποια εταιρεία τα καταφέρει αυτό σημαίνει κέρδη δισεκατομμυρίων. Όλος ο κόσμος θα έσπευδε να το αγοράσει.

Η Κίνα πάντως φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα. Ήδη στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου δόθηκε η άδεια από τις αρχές να ξεκινήσουν οι έρευνες για ένα εμβόλιο. Ο υπόλοιπος κόσμος απέκτησε επαφή με τον κορονοϊό στα τέλη Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από dw.com