Έρευνες διεξάγουν οι τουρκικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί πως άγνωστοι κατάφεραν να μεταδώσουν από τους μιναρέδες των τζαμιών το ιταλικό αντιφαστιστικό τραγούδι «Bella Ciao». Σύμφωνα με πληροφορίες, το τραγούδι αυτό μεταδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τα μεγάφωνα πολλών τζαμιών την ώρα του εζάν – του καλέσματος που γίνεται για προσευχή πέντε φορές την ημέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε τζαμιά της Σμύρνης αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία. Το τραγούδι-σύμβολο επανάστασης θεωρείται υπαινιγμός κατά της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται πως το περιστατικό επιβεβαίωσε και η τοπική διεύθυνση της Ντιγιανέτ, η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Παράλληλα, κατατέθηκε και μήνυση στην αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο ηχοσύστημα του Μουφτή της Σμύρνης. Ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), έγραψε στο twitter πως η πράξη αυτή δεν είναι αποδεκτή.

Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί προπύργιο των υποστηρικτών του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο ιδρύθηκε από τον «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, «καταδίκασε έντονα» αυτή την πειρατεία υπογραμμίζοντας στο Twitter πως «οι δράστες αυτής της απεχθούς πράξης θα βρεθούν».