Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, τη στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία. Τέτοιου είδους νόμοι ωστόσο δεν έχουν ποτέ εγκριθεί και τώρα το Πεκίνο προσπαθεί να τους προωθήσει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κίνα Ρόμπιν Μπραντ, αυτό που ενδεχομένως θα κάνει την κατάσταση τόσο εμπρηστική είναι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε, θεωρητικά, να παρακάμψει το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί «ειδική διοικητική περιοχή» της Κίνας. Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει θεωρητικά μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε επικρατήσει κατά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας ανησυχούν ότι η νέα νομοθεσία που προωθεί η Κίνα μπορεί να σημαίνει «το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δηλαδή τέλος της αυτονομίας του και αυτών των ελευθεριών. Πέρσι, επί μήνες πραγματοποιούνταν κάθε Σαββατοκύριακο διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, συχνά βίαιες. Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι αυτός ο νόμος είναι απαραίτητος για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των διαδηλώσεων.

Πλήγμα στις χρηματιστηριακές αγορές – Βουτιά του πετρελαίου

Πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα μετά την ανακοίνωση της Κίνας για τον νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από τις ταραχές της περασμένης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας, σε μια κίνηση που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον.

Οι εντάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα για πρώτη φορά δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19, οδηγώντας τις τιμές πετρελαίου σε πτώση άνω του 5% και ενισχύοντας τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες των blue-chip σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%.


Η πτωτική πορεία της Ευρώπης ήρθε σε συνέχεια των έντονων ρευστοποιήσεων στην Ασία μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ έντονα» σε κάθε προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χογνκ Κονγκ σημείωσε βουτιά άνω του 5% σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,8% ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν πτώση σχεδόν 1%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI καταγράφει άνοδο περίπου 2,5% αυτή την εβδομάδα καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στηρίζουν το κλίμα στην αγορά. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα δανεισμού προκειμένου να διοχετευθούν σχεδόν 280 δισεκ. δολάρια σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Η Ινδία μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.

Αν και ήταν αναμενόμενο από τις αγορές, το γεγονός ότι η Κίνα δεν όρισε στόχο για την οικονομική της ανάπτυξη για πρώτη φορά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει τέτοιους στόχους το 1990 επέτεινε την αίσθηση ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι πιθανόν να έχει μεγάλη διάρκεια.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση άνω του 5% στα 34,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε βουτιά 6,8% στα 31,63 δολάρια.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ υποχώρησαν κατά περίπου 4 μονάδες βάσης, ενώ ράλι έκανε το δολάριο.

Στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,15 γιουάν ανά δολάριο – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,0907 δολάριο ενώ ο δείκτης δολαρίου κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 99,760.