«Η αστυνομική βία απαγορεύεται πάντα, πανδημία ή καμία πανδημία», λέει ο Oryem Nyeko, ερευνητής της Ουγκάντα ​​στο Human Rights Watch. Ο οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ουγκάντα ​​έχουν συλλάβει αυθαίρετα, ξυλοκοπήσει και πυροβολήσει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πωλητών και ΛΟΑΤ, από την έναρξη των περιορισμών του κορονoϊού. Είναι μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες όπου υπήρξαν καταγγελίες για σκληρή επιβολή lockdown, και μάλιστα χωρίς καμία κοινωνική προστασία για πολίτες που φοβούνται ότι θα λιμοκτονήσουν εάν δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Ακτιβιστές της Ουγκάντας έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή διαμαρτύρονται για την έλλειψη διανομών τροφίμων για άτομα που έχουν ανάγκη, ενώ  πολιτικός της αντιπολίτευσης Φράνσις Ζάικ συνελήφθη για παράδοση τροφίμων χωρίς να περάσει από κυβερνητικά κανάλια και κατάγγειλε ότι βασανίστηκε κατά την διάρκεια της αστυνομικής κράτησης

Η Ουγκάντα ​​έχει επικριθεί για τη σκληρή επιβολή lockdown.

Σε περιπολία με τον στρατό της Ουγκάντα ​​στη Γκούλου μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε έναν στρατιώτη να χτυπά και μετά να κλωτσάει έναν άνδρα στο κεφάλι. Σε συνεντεύξεις που διεξήχθησαν χωριστά, αρκετά θύματα βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας περιέγραψαν την κακοποίηση που υπέστησαν και έδειξαν τους τραυματισμούς τους.

«Όταν ξυλοκοπήθηκα δεν υπήρχε φάρμακο, δεν μπορούσα να κάνω θεραπεία μέχρι την επόμενη μέρα», λέει ένας άντρας, δείχνοντας μια στρογγυλή πληγή στο στέμμα του κεφαλιού του. Ζήτησε να μην κατονομαστεί για φόβο αντιποίνων.

«Συνειδητοποίησα ότι το σώμα μου έκαιγε»

Μια 31χρονη η Alanyo Joyce πλανόδια street food βρίσκονταν στο συνηθισμένο σημείο με τον πάγκο ττης στην πόλη όταν συνειδητοποίησε ότι πλησίαζε 7 μ.μ. που επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Την επόμενη στιγμή, έφτασαν οι δυνάμεις ασφαλείας. «Μου είπαν μαζεύεις τα πράγματα σου και φύγεις. Τους είπα ότι συσκευάζω, και θέλω να φύγω . Σε εκείνο το σημείο, ένας αξιωματικός της τοπικής κλώτσησε την κατσαρόλα της, η οποία ήταν γεμάτη με βραστό λάδι πάνω της. «Ήρθε και το κλότσησε  χωρίς να πει τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι το σώμα μου έκαιγε », λέει. «Εκείνη την ημέρα είχα φορέσει ένα λευκό φόρεμα και το όλο βάφτηκε καφέ».

Στη Νιγηρία, η αστυνομία μπαίνει στο μικροσκόπιο από οργανώσεις για βίαια συμπεριφορά κατά πολιτών, αυθαίρετες συλλήψεις ακόμα και δολοφονίες, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας.   Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νιγηρίας, σε ενημέρωσή της από τα τέλη Απριλίου, που επικαλείται η DW,  οι πράκτορες ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον δεκαοκτώ αμάχους ενώ προσπαθούσαν να επιβάλουν τις κρατικές εντολές για καραντίνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις