Σχεδόν έτοιμος είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα να παραχωρήσει στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη βάση Πασά Λιμάνι στον Αυλώνα για να την μετατρέψει σε ναύσταθμο το τουρκικό ναυτικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Εστία, που αναδημοσιεύει ο ιστότοπος himara.

Οι σχετικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει σε προηγούμενες συναντήσεις των δύο ανδρών, στο πλαίσιο της όλο και στενότερης αμυντικής συνεργασίας της κυβέρνησης των Τιράνων με την Άγκυρα. Το αλβανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας – Αλβανίας την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου μαζί με το πρωτόκολλο οικονομικής βοήθειας από την Άγκυρα προς τα Τίρανα.

Η βοήθεια αυτή θα είναι αγαθά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς, αποκλειστικά όμως από την Τουρκία, δημιουργώντας μια στενή σχέση εξάρτησης, την ώρα μάλιστα που η Αλβανία επιζητεί να προχωρήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρωσική πρεσβεία αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.

 

.

«Βέλη» της Μόσχας κατά του Τζέφρι Πάιατ

Εν τω μεταξύ, «πυρά» εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατά του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, επειδή σε συνέντευξή του στο Mega, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι ο μόνος κερδισμένος σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης θα ήταν η Μόσχα. Η ρωσική πρεσβεία αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.

Η θέση της Ελλάδας

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα φαίνεται να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αντιδράει ανακλαστικά κατά περίπτωση και κατόπιν των γεγονότων. Έτσι έχουμε μια σταδιακή εμπλοκή της Ελλάδα από τον Έβρο με τον γνωστό φράχτη, στο Αιγαίο με το μεταναστευτικό και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησία, τις βόλτες του Ορουτς Ρέις, την ΑΟΖ της Κύπρου και τελευταία στο Λυβικό Πέλαγος με την παράνομη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης