Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Ελλάδα, σχετικά με το αίτημα άδειας που ζητήθηκε για έρευνες στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο. «Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση – απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, «αποτελούν παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει λέγοντας, «η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές». «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις

Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα και αποτελούν την απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες παρά το γεγονός πως αυτές παραβιάζουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο χάρτης που έχει οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναρτήθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο ή κάτω από την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη.

Δεδομένου πάντως ότι η ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια για έρευνες, μάλιστα στα οικόπεδα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά προεξοφλείται ότι η έγκριση θα δοθεί. Εκείνο που δεν γνωρίζει ακριβώς αυτήν τη στιγμή κανένας είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα επιλέξει η Άγκυρα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες.

Συγκεκριμένα η οριοθέτηση 24 οικοπέδων με ονομασίες O 20, O 21, P 20, P 21, R 18, R19, R20, R21, S 16, S 17, S 18, S 19, S 20, S 21, T 16, T 17, T 18, T 19, U 16, U 17, U18, U19,V 18 και V 19 απλώνεται από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τον κόλπο του Φετιγιέ που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές στα βόρεια της Ρόδου.

Η δυτική οριογραμμή φθάνει και μέχρι και 6 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά νησιά με κατεύθυνση από τη Ρόδο έως και την Κρήτη και ακολουθεί την ακριβή χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΤΡΑΟ ζητεί άδεια για έρευνες σε αυτά τα σημεία και όχι σε άλλα που βρίσκονται ελαφρώς ανατολικότερα. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία επιλέγει το πιο επιθετικό σενάριο με έρευνες όχι στη λιβυκή αλλά στην τουρκική πλευρά η οποία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα μελλοντικά θα μπορούσε να διεκδικήσει (ΑΟΖ και επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια) ενώ απομένει να δούμε τι θα πράξει και ο Φαγέζ αλ Σαράζ. Ωστόσο η οικοπεδοποίηση της περιοχής στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα προχωρά ταχέως, μάλιστα σε περιοχές πλησίον των ελληνικών νησιών, δίχως να αναμένει την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών στον ΟΗΕ.