Το καταφύγιο στο Λευκό Οίκο μπορεί να αντέξει ακόμη και σε πυρηνική καταστροφή, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο. Όπως μεταδίδουν οι πληροφορίες, οι πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μετέφεραν την Κυριακή 31 Μαΐου τον Ντόναλντ Τραμπ στο Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης (PEOC) – το οποίο είναι εξοπλισμένο με μυστικές σήραγγες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Sun”. Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά η ακριβής τοποθεσία του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Χρησιμοποιήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, από τον Ντικ Τσένι, τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, καθώς και από άλλα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκεί, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε και το έκτακτο πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, μετά την αιματηρή επίθεση. Στο καταφύγιο, φέρεται να υπάρχει ένας ανελκυστήρας, στον οποίο λειτουργούν βιομετρικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης.

Ντικ Τσέινι και Κοντολίζα Ράις στο καταφύγιο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Ντικ Τσέινι και Τζορτζ Μπους

Κατασκευάστηκε για την προστασία του πρώην προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1950 κατασκευάστηκε ένα υπόγειο σύστημα σήραγγας του Λευκού Οίκου που συνδέει τη Δυτική Πτέρυγα και την Ανατολική Πτέρυγα, επιτρέποντας την πρόσβαση στο μυστικό καταφύγιο. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέλη της κυβέρνησης και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή, μπορεί άνετα να συνεχίσει τη δουλειά του, κάτω από τη γη.

Το καταφύγιο του Ομπάμα

Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι το μοναδικό καταφύγιο στο Λευκό Οίκο. Ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού» του Ρόναλντ Κέσλερ υποστηρίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει χτίσει ένα νέο καταφύγιο και μάλιστα, αυτό βρίσκεται πέντε επίπεδα κάτω από το έδαφος. Ο συγγραφέας λέει ότι βρίσκεται στη Δυτική Πτέρυγα και είναι ικανό να χωρέσει όλο το προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Προς το παρόν, πάντως, το «καταφύγιο του Ομπάμα» δεν έχει επιβεβαιωθεί πως υπάρχει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις