Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει καταστρώσει σχέδιο προκειμένου το Λονδίνο να στήσει αερογέφυρες με χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στόχος είναι να κάμψει τις αντιδράσεις των Συντηρητικών για την καραντίνα των 14 ημερών που, καθώς αίρει τα μέτρα, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει σε τουρίστες από το εξωτερικό. Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να αμβλύνει τις αντιδράσεις εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το διάταγμα για την 14ημερη καραντίνα θα «σκοτώσει» τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 23 άνθρωποι χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Gatwick σε μια ολόκληρη ημέρα την περασμένη εβδομάδα, όταν στην προ Covid-19 εποχή χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο 45.000 άτομα ημερησίως, κάτι που δείχνει τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στις αεροπορικές μεταφορές. Βουλευτές χαρακτήρισαν γελοίο και άσκοπο το μέτρο της καραντίνας για τους τουρίστες διότι σε όποιους επιβληθεί θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράσουν φαγητό και δεν θα επιτρέπεται σε αξιωματούχους να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η λεπτομερής πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών τις επόμενες ώρες και οι νέοι όροι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Όμως εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, αναφέρουν οι εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian. Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος του μήνα, καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια. Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα. Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις