Έγγραφο, με το οποίο η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση που βρίσκεται σε ισχύ για όλο τον κόσμο μέχρι και τις 14 Ιουνίου, θα αντικατασταθεί από λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης για καθεμία από τις περίπου 200 χώρες που αφορά η οδηγία, κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπήρξαν εντατικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. Διευκρίνισε ότι σε κάποιες χώρες η είσοδος τουριστών ενδεχομένως να επιτρέπεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Ιουνίου, αναφέροντας ενδεικτικά την Ισπανία.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Και εξαρτάται από τον καθένα μας το εάν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα» τόνισε ο υπουργός. Επανέλαβε μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση δε σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιχείρηση επαναπατρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δηλώσεις από το 2:37 και μετά

Οι 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 15 Ιουνίου

Η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

 1. Αλβανία,
 2. Αυστραλία,
 3. Αυστρία,
 4. Βόρεια Μακεδονία,
 5. Βουλγαρία,
 6. Γερμανία,
 7. Δανία,
 8. Ελβετία,
 9. Εσθονία,
 10. Ιαπωνία,
 11. Ισραήλ,
 12. Κίνα,
 13. Κροατία,
 14. Κύπρος,
 15. Λετονία,
 16. Λίβανος,
 17. Λιθουανία,
 18. Μάλτα,
 19. Μαυροβούνιο,
 20. Νέα Ζηλανδία,
 21. Νορβηγία,
 22. Νότια Κορέα,
 23. Ουγγαρία,
 24. Ρουμανία,
 25. Σερβία,
 26. Σλοβακία,
 27. Σλοβενία,
 28. Τσεχία,
 29. Φινλανδία

Παράλληλα, τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό εξετάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ένας από αυτούς είναι ο μαζικός έλεγχος δειγμάτων. Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Αν όμως βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ.

Με το άνοιγμα των συνόρων, σε μία ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας. Το πρόβλημα που δημιουργείται, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα κυπελάκι.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία:

 •  Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
 • Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.
 •  Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό το εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις