Έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει το πρώτο φάρμακο που μπορεί να πολεμήσει τον ιό που προκαλεί την Covid – 19, αναφέρει την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», γεννώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πρόκειται για το πειραματικό φάρμακο «LY-CoV555», το οποίο χορηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ομάδα ασθενών που νοσηλεύονται, στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας που πραγματοποιήθηκε ποτέ σχετικά με την πιθανότητα θεραπείας με ένα συγκεκριμένο αντίσωμα ενάντια στον SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αναμένονται πολύ σύντομα, έως το τέλος του μήνα, καθώς οι ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας «Lilly» χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να αναπτύξουν το αντίσωμα. Η ταυτοποίηση του αντισώματος έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο διευθύνει ο Άντονι Φάουτσι, σε συνεργασία με την AbCellera, σε δείγμα αίματος ενός από τους πρώτους ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, το LY-CoV555 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που σχεδιάστηκε για να εμποδίζει την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Είναι δυνητικά χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και τη θεραπεία του κορονοϊού, ενώ η αποτελεσματικότητα της χρήσης μόνο του ίδιου αλλά και σε συνδυασμό με άλλα αντισώματα θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν επιστήμονες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, αν το φάρμακο αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα αποτελέσει σημαντικό αντίμετρο στον κορονοϊό τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για εκείνους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται πάνω από 100 πιθανές δραστικές ουσίες για ένα εμβόλιο από μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, όπως είναι η Biontech από το Μάιντς ή Curevac από το Τύπινγκεν ή η Sanofi και η GlaxoSmithKline. Οι μετοχές της Moderna κατέγραψαν αύξηση κατά 20%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δοκίμασε σε 45 άτομα το εμβόλιο mRNA-1273. Σύμφωνα με την εταιρεία οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές ωστόσο τα πλήρη αποτελέσματα της πρώτη φάσης των κλινικών δοκιμών δεν είναι ακόμα γνωστά. Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει συστήσει ειδικό ταμείο, στο οποίο έχουν διατεθεί 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η Moderna επιχορηγείται από το συγκεκριμένο ταμείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις