Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ προσφεύγει στον ΟΗΕ και ζητά προτάσεις για τη συστημική μεταρρύθμιση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με το CNNi, με επιστολή της στις 3 Ιουνίου προς την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, η οικογένεια του Αφροαμερικανού και ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ερευνήσει τον θάνατο του Φλόιντ και να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να ασκηθούν ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Επίσης ζητούν μεταρρυθμίσεις όπως τεχνικές αποκλιμάκωσης, ανεξάρτητες έρευνες και νεκροψίες για τις δολοφονίες από αστυνομικούς.

Σε δήλωσή του ο Κραμπ αναφέρει ότι έχει ζητήσει την προστασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε “αμέτρητες υποθέσεις” αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος μαύρων, αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς ενώπιον ευθυνών, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία και βίντεο.

Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις.

Επείγουσα έκκληση στον ΟΗΕ

“Όταν μία ομάδα ανθρώπων, οποιασδήποτε εθνικότητας, συστηματικά αποστερείται του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στην ζωή από την ίδια της την κυβέρνηση και για δεκαετίας, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην διεθνή κοινότητα για υποστήριξη και στα Ηνωμένα Έθνη για παρέμβαση. Θυμόμαστε τα λόγια του Αιθίοπα αυτοκράτορα, Χαιλέ Σελασιέ, στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ το 1963, με την οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για ισότητα και δικαιοσύνη μέχρι «η φιλοσοφία η οποία θεωρεί κάποια φυλή ανώτερη και άλλες κατώτερες, να εγκαταλειφθεί οριστικά. Μέχρι το χρώμα των ανθρώπων να μην είναι σημαντικότερο από το χρώμα των ματιών τους»”, ανέφερε ο Κραμπ.

Οι νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι Τζότακα Έαντι και Τζασμίν Ραντ πρόσθεσαν:

«Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ την 1η Ιουνίου του 2020, όπου επεσήμανε ότι το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν εις βάρος του δικαιώματος στη ζωή των Αφροαμερικανών, αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της έκκλησης προς τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς πιστεύουμε ότι τα σχόλιά του θα αφυπνίσουν πολιτοφυλακές και βία εναντίον Αφροαμερικανών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις