Την επίλυση μιας εκκρεμότητας 43 ετών δρομολογεί η χθεσινή υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Ουσιαστικά γίνεται επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους, ενώ αποστέλλεται και ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

Την υποστήριξή της στη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή της Λιβύης ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του ανεπίσημου λογαριασμού του στρατού του Χαφτάρ στο Twitter.

«Μεγαλώσαμε τα σύνορά μας»

Στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο κ. Δένδιας, θέλουμε να συμφωνήσουμε με όλους τους γείτονές μας. «Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πρώτη ήταν με τις ΗΠΑ και ήταν αμυντική συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Τα σύνορά μας μεγάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της χθεσινής ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική διπλωματία δούλευε επί ένα χρόνο για να κλείσει η συμφωνία.

Επόμενος σταθμός το Κάιρο

Μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση της οριοθέτησης με την Ιταλία, επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι η σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο και για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο μαζί με τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου ώστε να πιάσει εκ νέου το νήμα της διαπραγμάτευσης με την χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. «Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο» τόνισε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Στην εξίσωση θα μπει αργά ή γρήγορα και η Αλβανία που μετά την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.