Πρόστιμο ύψους 10.400 ευρώ στον πρίγκιπα Ιωακείμ του Βελγίου επέβαλε η Ισπανία, επειδή παραβίασε την καραντίνα κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη χώρα τον προηγούμενο μήνα.  Ο 28χρονος πρίγκιπας είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Ο ανιψιός του βασιλιά του Βελγίου Φιλίππου, ταξίδεψε στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, από το Βέλγιο στις 24 Μαΐου στο πλαίσιο μιας πρακτικής άσκησης.

Του επιβλήθηκε πρόστιμο διότι δεν παρέμεινε σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή του, ένας όρος που αφορούσε οποιονδήποτε εισερχόταν στη χώρα, εξήγησε στο Reuters ο κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ανδαλουσία. Ο πρίγκιπας παραδέχθηκε το λάθος του ενώ έχει διορία 15 ημερών προκειμένου να ασκήσει έφεση στην απόφαση για το πρόστιμο. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ  διαγνώστηκε θετικός μετά τη συμμετοχή του σε ένα πάρτι στην Κόρδοβα την 26η Μαΐου. Σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, ο πρίγκιπας παραμένει σε καραντίνα στην Ισπανία. Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για το πάρτι που είχε 27 καλεσμένους. Όσοι πήγαν στο πάρτι έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα.

Όπως προέβλεπαν τα περιοριστικά μέτρα στην Κόρδοβα, επιτρέπονταν οι συναθροίσεις έως 15 ατόμων. Πηγές του βελγικού παλατιού αναφέρουν, όμως, πως ο πρίγκιπας είχε πάει σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις όπου είχαν παραβρεθεί 12 και 15 άτομα αντίστοιχα.

Η απόφαση του Βέλγου πρίγκιπα να πάει σε πάρτυ εν μέσω καραντίνας είχε προκαλέσει σάλο.

Πρόστιμα στην Ισπανία

Η Ισπανία έχει πάρει μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας στην Ευρώπη, αλλά η αστυνομία έπρεπε πρόσφατα να παρέμβει σε μια σειρά από περιπτώσεις ανθρώπων που παραβιάζουν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Το lockdown επιβλήθηκε στις 14 Μαρτίου.

Η χώρα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα σε δημόσιους ή κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας. Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία με περισσότερους από 27.000 νεκρούς, επέβαλε τη χρήση μάσκας στους πολίτες άνω των 6 ετών την 21η Μαΐου στους δημόσιους και στους κλειστούς χώρους, εφόσον δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις