Μία νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία. Η έρευνα έχει γίνει για λογαριασμό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το 73,3% των πολιτών της Τουρκίας επιθυμεί η εκκλησία σύμβολο της Αγίας Σοφίας να μετατραπεί σε τζαμί.

Μόνο το 22,4% απάντησε «Όχι», ενώ το 4,3% δεν εξέφρασε άποψη. Η έρευνα της εταιρείας «Αρέντα», πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 2-5 Ιουνίου 2020, αμέσως μετά την 567η επέτειο της Άλωσης της Πόλης και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, και έλαβαν μέρος 2.414 άτομα. Μάλιστα, το 68,2% των συμμετεχόντων βρήκε ωραία την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία και θα ήθελε να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Eρντογάν έδωσε εντολή για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιάς Σοφίας που το 1934 έγινε μουσείο. Σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη δήλωσε: «Η Αγία Σοφία ως τζαμί, θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες. Όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί). Αυτό πρέπει να αποφασίσει ο λαός μας. Στην Αγία Σοφία και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση.»

Το 2018 είχε απορρίψει αίτημα μετατροπής της Αγία Σοφίας σε Τζαμί το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας. Το «Όχι» στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε αποφασιστεί το 2018 από το Δικαστήριο μετά από σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα «Χουριέτ» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εξεταστεί από κάθε άποψη το ζήτημα ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Αν και την υπόθεση -δια της νομικής οδού- είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.