Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».UNESCO

«Δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε λήψη απόφασης για την αλλαγή του στάτους ενός Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασίσει σχετικώς η αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO», ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ», ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού. Ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ σημειώνει πως η UNESCO διερευνά το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως ο οργανισμός έχει αποστείλει επιστολή με σειρά ερωτημάτων στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές από τις αρχές Ιουνίου, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Ο Χιλιανός αξιωματούχος διευκρινίζει: «Όταν ένα κράτος-μέλος (Ελλάδα) απευθύνει ερώτημα στον οργανισμό μας για κάποιο συγκεκριμένο παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, πρέπει να απευθύνουμε το ζήτημα στο κράτος στο οποίο βρίσκεται το μνημείο (Τουρκία) και να περιμένουμε απάντηση». Διαβεβαιώνει, παράλληλα, πως η UNESCO θα συνεχίσει να στέλνει επιστολές μέχρι να λάβει σχετικές απαντήσεις, καθώς το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Υπό κανονικές συνθήκες», συνεχίζει ο Ραμίρεζ, «θα μπορούσαμε να στείλουμε ειδικούς για επιτόπιο έλεγχο (στην Αγία Σοφία), αλλά αυτή την εποχή, μέχρι το Σεπτέμβριο, δεν πραγματοποιούνται αποστολές (λόγω της πανδημίας). Μόλις λάβουμε απάντηση στην επιστολή μας, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα ασχοληθεί με το ζήτημα».

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος», δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. «Επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός», προσθέτει.

Νωρίτερα,  έγινε γνωστό πως η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έστειλε επιστολή προς τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών της UNESCO, προκειμένου να ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το οποίο αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972 την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος», επισημαίνει η Λίνα Μενδώνη.

Ταυτοχρόνως, τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, σε συνέντευξη του στο Kanal 24, δήλωσε: «Η Αγιά Σοφιά μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις