Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 τύπου stealth απογειώθηκαν το Σάββατο για να αναχαιτίσουν τέσσερα ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη κοντά στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση (North American Aerospace Defense Command, or NORAD) και το αμερικανικό και καναδικό υπουργείο Άμυνας. Η τελευταία αυτή αναχαίτιση των ρωσικών Tu-142s είναι η 10η στη σειρά των αναχαιτίσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που έγιναν φέτος κοντά στην Αλάσκα, ανακοίνωσε η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση.

Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά, ανακοίνωσε η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση ‘Ελμεντορφ στην Αλάσκα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NORAD, σμηναγός Κάμερον Χίλιερ. Προ ημερών, το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν και συνόδευσαν τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας που πραγματοποιούσαν σε ουδέτερη Θάλασσα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα βομβαρδιστικά Tupolev, Tu-95MS πραγματοποίησαν την διάρκειας 11 ωρών πτήση του, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor συνόδευσαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά σε διάφορες φάσεις της πτήσης. Στα τέλη Μαΐου Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30 αναχαίτισαν αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, που πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από ουδέτερη θάλασσα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το διηπειρωτικό αεροσκάφος της Τουπόλεφ

Το Tu-142M είναι ένα αεροσκάφος ανθυπυβρυχιακού πολέμου (ASW) / αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας που σχεδιάστηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού Tupolev και κατασκευάστηκε από τα εργοστάσια Kuibyshev Aviation και Taganrog Machinery. Μπορεί να αναπτυχθεί κυρίως σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), στη ναυτική αναγνώριση και στις περιπολίες χαμηλής εμβέλειας.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από υποβρύχια όπλα για την προστασία των χωρικών υδάτων από πιθανά εχθρικά υποβρύχια. Το αεροσκάφος Tu-142, βασίζεται στο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 μεγάλου βεληνεκούς. Το πρωτότυπο αεροσκάφος κατασκευάστηκε στο Kuibyshev Aviation Plant και έκανε την πρώτη του πτήση τον Ιούνιο του 1968. Το πρώτο αεροσκάφος ξεκίνησε τη λειτουργία του με τη Σοβιετική Ναυτική Αεροπορία τον Μάιο του 1970 και τέθηκε σε λειτουργία επίσημα τον Δεκέμβριο του 1972.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις