Έτοιμη να εξάγει το φάρμακο Avifavir για την καταπολέμηση του κορονοϊού εν μέσω της έλλειψης τέτοιων σκευασμάτων διεθνώς, λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να αγοράσουν σχεδόν το 100% της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Μόσχα, μέσω του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Το Avifavir είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά του κορονοϊού στον κόσμο και παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλα παρεμφερή, συμπεριλαμβανομένου της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης που κατασκευάστηκε από την Gilead Sciences», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Kirill Dmitriev.

«Δεδομένης της απόφασης των αμερικανικών αρχών να αγοράσουν σχεδόν το 100% της ρεμδεσιβίρης τους επόμενους μήνες και την έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων στην παγκόσμια αγορά, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει άλλες χώρες στον αγώνα κατά του κορονοϊού και να ξεκινήσει τις εξαγωγές του Avifavir. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το φάρμακο. Το RDIF και η ChemRar σκοπεύουν να επεκτείνουν την παραγωγή της Avifavir και να διευρύνουν την προσφορά του τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος. Το RDIF και η ChemRar παρήγαγαν τις πρώτες 100.000 δόσεις του Avifavir τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τα αρχικά προγραμματισμένα επίπεδα παραγωγής των 60.000 δόσεων.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2020, το φάρμακο παραδόθηκε σε 35 περιοχές της Ρωσίας καθώς και στη Λευκορωσία ενώ υπάρχει συμφωνία για εξαγωγή του φαρμάκου και στο Καζακστάν. Αναμένεται να παραχθούν συνολικά πάνω από 100.000 δόσεις του φαρμάκου τον Ιούλιο. Στις 29 Μαΐου 2020, το Avifavir έλαβε πιστοποιητικό έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και έγινε το πρώτο ρωσικό φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Στις 3 Ιουνίου 2020, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε το Avifavir στην τελευταία, έβδομη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού.

Σύμφωνα με το κρατικό ταμείο της Ρωσίας, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες σχετικά με τις παραδόσεις του Avifavir στη Λατινική Αμερική, με μια σειρά χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και χωρών της Μέσης Ανατολής να εκφράζουν επίσης ενδιαφέρον. Στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 6.760 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 661.165, ανακοίνωσε η επιτροπή αντιμετώπισης του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι για έβδομη κατά σειρά ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υπερέβη τις 7.000.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται την εξασφάλιση του Remdesivir

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Γι ‘αυτό και γίνονται διαπραγματεύσεις με τον φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences», ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά». Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία «Gilead Sciences», σύμφωνα με την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα τελικά βήματα για την έγκριση είναι η συμφωνία των κρατών της ΕΕ καθώς επίσης και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο. Το Remdesivir αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα, είχε όμως πολύ μικρή επίδραση σε αυτή τη μολυσματική ασθένεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις