Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψη του σε τουρκική φρεγάτα που πλέει στη Μεσόγειο. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο, λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και απόστρατοι άρχισαν να συμμερίζονται την άποψη μας. Περιμένουμε τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπόψιν τους αυτές τις εκτιμήσεις».

«Το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε». «Καμία λύση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα είναι μια κατάλληλη λύση. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», σημείωσε. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων, θα κάνουμε ότι χρειαστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και του δικαίου της θάλασσας», πρόσθεσε.


Προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αυτή τη φορά με φόντο την πρόταση του τέως Κύπριου υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, να δημιουργηθεί ένας μόνιμος στόλος από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Προ ημερών, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», Ομέρ Τσελίκ, έριξε «λάδι στη φωτιά», λέγοντας: «Να ξέρετε πως η στάση μας δεν αλλάζει είτε κινηθείτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατά της Τουρκίας. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε αυτά τα περί αλληλεγγύης της γειτονιάς. Αστεία με τον τουρκικό στόλο δεν μπορείτε να κάνετε. Ξεπερνάει το μπόι σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τα περί προβληματικών υπουργών Άμυνας στην Ελλάδα. Είπε πάλι ότι επιλέγονται οι πιο προβληματικοί, οι οποίοι δεν ξέρουν από πολιτική γλώσσα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την Τουρκία. Ο ίδιος επιτέθηκε και στη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι απερισκεψία κάθε τρεις και λίγο να βγαίνει ο Γάλλος πρόεδρος και να κατηγορεί την Τουρκία. «Θέλουμε να πούμε στον κ. Μακρόν ότι αυτοί που εγκληματούν στη Λιβύη είστε εσείς, εσείς παίζετε επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη», είπε. Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι συνομιλητής της «νοτίου Κύπρου» είναι το ψευδοκράτος. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να γίνει συνομιλητής της “νοτίου Κύπρου”», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Νίκος Αναστασιάδης: Συνέντευξη με αιχμές για τη στάση των Γερμανών στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις