Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού σήμερα κατά 212.326. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και την Ινδία, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό. Το προηγούμενο ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου (+189.077). Οι θάνατοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί στους 5.000 περίπου. Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, ξεπερνώντας άλλο ένα όριο στην εξάπλωση της επιδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

Bloomberg: Ταξικός ο κορονοϊός

Η πανδημία Covid – 19 εμφανίστηκε αρχικά ως αταξική, με όλους τους ανθρώπους να είναι “ίσοι” έναντι του κινδύνου της μόλυνσης αλλά και του θανάτου. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο ιός, όπως και κάθε άλλη υγειονομική απειλή, έχει σαφές ταξικό πρόσημο και πλήττει τους πιο ευάλωτους κοινωνικά. Όπως γράφει το Bloomberg, σε άρθρο γνώμης με στοιχεία από πέντε χώρες, νέα κύματα κρουσμάτων εμφανίζονται ακριβώς στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης, όπου ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και μετανάστες. Το γεγονός αυτό “υπογραμμίζει την αποτυχία των ευρωπαϊκών κρατών να προσφέρουν αξιοπρεπή στέγη και συνθήκες διαβίωσης”, κυρίως για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

“Πέντε διαφορετικές περιοχές, ίδια ιστορία”

Πέντε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη λένε την ίδια ιστορία, γράφει το Bloomberg, περιγράφοντας τις περιπτώσεις του Γκίτερσλοχ στη Γερμανία, του Λέστερ στη Βρετανία, της Λισαβόνας, του Μαντραγκόνε στην Ιταλία και του ελληνικού Εχίνου.

Στην Γερμανία, τέθηκε σε καραντίνα πρόσφατα ο δήμος του Guetersloh, στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, καθώς εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Οι εργάτες ήταν κυρίως πρώην μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, που ζούσαν σε εργατικές κατοικίες. Τα εργοστάσια δεν λειτουργούσαν με μόνιμο δικό τους προσωπικό, αλλά είχαν την ελευθερία να συνεργάζονται με “εργολάβους” παροχής εργατών, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να μην είναι οι προβλεπόμενες. Διαβάστε Αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις