Πυρά δέχθηκαν τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βάση Αλ Βατίγια στη Λιβύη, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters και τουρκικά ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης «Οργισμένο Ηφαίστειο», που διεξάγει ο στρατός της Τρίπολης, σε μήνυμά του υποστηρίζει ότι η αεροπορική επίθεση στη βάση Αλ Βατίγια έγινε από αεροσκάφη Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τα οποία απογειώθηκαν από τη βάση Sidi el-Barani κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, παρά μόνο κάποιες ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τόνισε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» λίβυος αξιωματούχος, οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο λίβυος υπουργός Άμυνας Ναμρούς έκανε λόγο για αντίποινα, σημειώνοντας ότι «στέφθηκε με αποτυχία η αεροπορική επίθεση που εκτέλεσαν με ξένα αεροσκάφη που στηρίζουν τον ένοχο του πολέμου, Χαλίφα Χαφτάρ».


«Η στόχευση σημαντικών εγκαταστάσεων στα σύνορα της Λιβύης δείχνει ότι ορισμένα κράτη εξακολουθούν να εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης. Θα δοθεί απάντηση σε αυτή την επίθεση σε κατάλληλο χρόνο και τόπο», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Έθνους», δεκάδες είναι τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα της Τουρκίας που επευφημούν τη φωτογραφία του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μπροστά από ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-24, το οποίο φέρεται να έχει κατασχεθεί από τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε δημοσιογράφο του BBC. Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρων χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ και, όπως σχολιάζεται, η στάση του τούρκου υπουργού Άμυνας μπροστά από το ρωσικό ελικόπτερο στέλνει ένα «διακριτικό μήνυμα στη Ρωσία, που υποστηρίζει την αντίθετη από την Τουρκία πλευρά στον πόλεμο της Λιβύης».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, με αφορμή τη Λιβύη, αφήνει αιχμές προς την Αίγυπτο: «Είναι κωμικοτραγικό να κατακρίνουν τις επιχειρήσεις μας κατά της τρομοκρατίας (στο βόρειο Ιράκ) εκείνοι που έδιωξαν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή τους κι απειλούν να επέμβουν στη Λιβύη, υποστηρίζοντας έναν άλλο πραξικοπηματία».