Για απελάσεις ξένων φοιτητών μίλησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.  Ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν αποφασίσουν λόγω πανδημίας να παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία διαμήνυσε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως η κυβέρνηση: «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια». Μάλιστα, στο δελτίο τύπου αναφέρεται πως οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης».

Σημειώνεται πως για τα πανεπιστήμια που έχουν επιλέξει το «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, οι φοιτητές  θα πρέπει να φροντίζουν να επιλέγουν τον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που απαιτούν φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Το ακατανόητο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει πως τα παραπάνω δεν ισχύουν για όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς σχολίασε: «Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο. Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν».

Ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, σημείωσε: «Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν».

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σημειώνεται πως στα αμερικανικά πανεπιστήμια το 5,5% των φοιτητών είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν. Πανεπιστήμια όπως της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ έχουν ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ που πιέζει για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας ανέφερε στο Twitter: «Τα σχολεία πρέπει να ξανανοίξουν». Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ με περισσότερους από 130.000 νεκρούς είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη.

Ωστόσο, ο Τραμπ φαίνεται να έχει βρει ευκαιρία για να αναπτύξει την πολιτική της Μεγάλης Αμερικής και στρέφεται κατά μεταναστών και προσφύγων. Τον Ιούνιο, πάγωσε ως το 2021 την έκδοση των λεγόμενων πράσινων καρτών — των αδειών μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ — και διαφόρων αδειών εργασίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, ώστε, όπως υποστηρίζει, να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. Την ίδια ώρα, έχουν αναστείλει την αναστείλει την υποδοχή αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα με το Μεξικό, με πρόσχημα τη δημόσια υγεία και τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις