Ως ψευδή είδηση απέρριψε το υπουργείο υγείας του Καζακστάν την είδηση ότι μια νέα δεύτερη άγνωστη πνευμονία σαρώνει την χώρα. Οι αρχές του Καζακστάν αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πνευμονία και όλες οι περιπτώσεις που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού.

Η είδηση ανέφερε πως η «άγνωστη» ασθένεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας, έχει ποσοστό θνησιμότητας πολύ υψηλότερο από τον κορονοϊό και σημείωνε πως από τα μέσα Ιουνίου εξάρσεις της φονικής αυτής επιδημίας έχουν παρατηρηθεί σε δύο επαρχίες και την Σιμκέντ, την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Καζακστάν. Η πρεσβεία ανέφερε πως μόνον στο διάστημα από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου καταγράφηκαν 32.000 κρούσματα και 451 θάνατοι από τη νέα αυτή πνευμονία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους 1.772 άνθρωποι πέθαναν από την πνευμονία, περιλαμβανομένων και 628 τον περασμένο μήνα κι ότι ορισμένα από τα θύματα είναι Κινέζοι υπήκοοι.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση αυτή πυροδότησε νέα ανησυχία, καθώς παρόμοιες ειδήσεις τον Ιανουάριο από την Κίνα οδήγησαν τελικά στην πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τον πλανήτη. Η κινεζική πρεσβεία έκανε λόγο για «άγνωστη πνευμονία» ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι στο Καζακστάν κάνουν λόγο για μια επιδημία πνευμονίας.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή δεν ήταν σαφές γιατί η κινεζική πρεσβεία επέλεξε τον όρο «άγνωστη» για να περιγράψει την πνευμονία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνας: «Το ποσοστό θνητότητας αυτής της νόσου είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο του νέου κορονοϊού», σημειώνοντας ότι οι υγειονομικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον ιό της πνευμονίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν ταυτοποιήσει.

Η χώρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους κινέζους που ζουν στον Καζακστάν ώστε να λάβουν τις ίδιες προφυλάξεις, όπως και με τον κορονοϊό, δηλαδή να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι ανάγκη, να φορούν προστατευτικές μάσκες, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα και να πλένουν σχολαστικά και τακτικά τα χέρια τους.

Κατά την είδηση που κυκλοφόρησε, η επικεφαλής του τμήματος Υγείας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν ανέφερε πως: «περίπου 300 άτομα διαγιγνώσκονται με την πνευμονία και νοσηλεύονται καθημερινά», ενώ το ποσοστό θνητότητας από πνευμονία τετραπλασιάστηκε τον Ιούνιο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου. Όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν, το ποσοστό θνητότητας από πνευμονία δεν τετραπλασιάστηκε αλλά είναι στο 2,2% και ενώ υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση ασθενών με πνευμονία, βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο που έχει καθορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σημειώνεται πως έχουν καταγραφεί 53.021 κρούσματα και 264 θάνατοι από το νέο κορονοϊό στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ διέταξε νέο lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων: «Η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαζί με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας», είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις