Την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε χαλαρώσει σαν πολίτες, με του ειδικούς να προειδοποιούν για νέα έξαρση της πανδημίας, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως είναι και τα πανηγύρια, ένας 30χρονος Αμερικανός πέθανε στο Τέξας από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, αφού προσβλήθηκε από τη νόσο Covid-19 κατά τη διάρκεια ενός «πάρτι Covid», μιας βραδιάς που οργανώνει κάποιος που έχει μολυνθεί. «Η ιδέα (της βραδιάς) είναι να συναντώνται άνθρωποι για να δουν εάν ο ιός είναι πραγματικός και εάν κάποιος μπορεί να κολλήσει», αναφέρει, σε ένα βίντεο που στοχεύει να προειδοποιήσει τους νέους για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, η Τζέιν Απλμπάι, από το Methodist Hospital του Σαν Αντόνιο.

Όπως εξήγησε η ίδια, ο 30χρνος που παρέστη στο πάρτι προσβλήθηκε από τη νόσο με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται αργότερα και να χρειάζεται να νοσηλευτεί στο Methodist Hospital. Ο θάνατός του επήλθε αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη γιατρό.

Προτού πεθάνει, ο ασθενής είπε στη νοσηλεύτρια που βρισκόταν κοντά του:

«Πιστεύω ότι έκανα βλακεία. Πίστευα ότι αυτός ο ιός ήταν μια απάτη, όμως δεν είναι». «Κανείς από εσάς δεν είναι ανίκητος», προειδοποιεί η Τζέιν Απλμπάι, επισημαίνοντας πως πολλοί ασθενείς, ηλικίας 20 ή 30 ετών, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της για επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Χαμός σε πανηγύρι στην Εύβοια – Πάνω από 2.000 άτομα

Τα πανηγύρια του καλοκαιριού έχουν γίνει «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες της υγείας. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τα πανηγύρια διεξάγονται κανονικά και πλήθος κόσμου συρρέει, τις περισσότερες φορές χωρίς μάσκες ή κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Μετά τα πανηγύρια σε Αλίατρο, Κοζάνη και Γουδί που είδαν το φως της δημοσιότητας,  ένα ακόμα γλέντι, αυτή τη φορά στην Εύβοια γέμισε ασφυκτικά με κόσμο.

Πρόκειται για το καθιερωμένο μεγάλο γλέντι των Καθενών, όπου στο γήπεδο του χωριού συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα! Σύμφωνα με το eviathema.gr, ο χώρος γέμισε ασφυκτικά με κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διοργανωτές, της εκδήλωσης εξασφάλισαν όλες τις απαραίτητες άδειες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ στον χώρο υπήρχε και δικηγόρος εκ μέρους της ομάδας των Καθενών για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο γλέντι είχαν τηρηθεί οι απαραίτητες αποστάσεις για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, τουλάχιστον στη θέση των τραπεζιών. Ωστόσο, όταν έφτασε η στιγμή του χορού ο συνωστισμός ήταν και πάλι αναπόφευκτος.

Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είπε χαρακτηριστικά «πως πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα του κορονοΐού» επισημαίνοντας πως εμφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης στη χώρα (μάσκες κλπ). Παρόμοια ήταν και η άποψη του Νίκου Σύψα, λέγοντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι στα πανηγύρια και τα μπαρ, τονίζοντας πως εντός των δύο εβδομάδων θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ο ίδιος έσπευσε να σχολιάσει πως η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα 4 από τα εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Τρεις ακόμη μεταξύ των επισκεπτών στην Ελλάδα, προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο στις Αρχές και έπειτα από μοριακό έλεγχο διαπιστώθηκε πως είναι θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς